USA jsou krok od platební neschopnosti, agentura Fitch hrozí snížením ratingu

Američtí zákonodárci dál vyjednávají o dohodě, která by umožnila znovuotevření vládních úřadů a navýšení dluhového stropu země. Už ve čtvrtek se Spojené státy můžou dostat do platební neschopnosti. Agentura Fitch ohlásila revizi amerického ratingu a varovala, že by nejvyšší hodnocení AAA mohla snížit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku | Zdroj: Reuters

Do dosažení dluhového limitu americké vládě zbývají jen hodiny, zákonodárci ale zatím stále nejsou schopni se dohodnout. Experti varují před důsledky pro americkou i celosvětovou ekonomiku.

Demokratičtí kongresmani vedení Nancy Pelosiovou odmítli nejnovější návrh republikánů s tím, že se pouze ústupky snaží uchlácholit radikální křídlo strany, která ovládá Sněmovnu reprezentantů.

Její předseda John Boehner tvrdí, že republikáni pádu do platební neschopnosti chtějí zabránit. Svůj návrh plánovali zkorigovat, k hlasování ho ale nakonec nepředložili.

Pokud americká vláda nedostane možnost nově si půjčit, což má zajistit navýšení dluhového stropu, podle ekonomů přestane být schopná své dluhy splácet a to se odrazí na její důvěryhodnosti. Podle amerického ministerstva financí by to mohlo vést až k finanční krizi a následné ekonomické recesi, podobné té v roce 2008.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme