USA jsou stále závislejší na dovozu. Hlavně z Číny

Amerika spotřebovává pořád víc zahraničního zboží. Obchodní schodek Spojených států jen v srpnu vyrostl skoro o devět procent. Americká ekonomika je tak pořád závislejší na dovozu, hlavně z Číny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Time Square v New Yorku

Time Square v New Yorku | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Monobi

Spojené státy dovezly jen v srpnu zboží a surovin v hodnotě o skoro 47 miliard vyšší, než co exportovaly. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu.

Vývoz amerických podniků sice v tomto měsíci malinko vzrost o dvě procenta. Jenže dovoz se zvýšil o víc než dvě procenta. V případě Číny, které Amerika dluží stále víc peněz, vzrostl import dokonce o alarmujících šest procent.

Prezident Obama před časem oznámil, že chce v příštích pěti letech americký export zdvojnásobit. I když se to podaří, není jisté, že to současný trend americké závislosti na dovozu obrátí.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme