USA nominovaly na šéfa Světové banky lékaře korejského původu

Washington přišel s překvapivým kandidátem na post ředitele Světové banky. Prezident Barack Obama nominoval 52letého lékaře korejského původu Jim Yong Kima. Má velké mezinárodní zkušenosti a v poslední době působil na jedné z předních amerických univerzit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident USA Barack Obama představuje kandidáta na šéfa Světové banky Jima Yong Kima

Prezident USA Barack Obama představuje kandidáta na šéfa Světové banky Jima Yong Kima | Zdroj: Reuters

Jim Yong Kim má lékařské vzdělání, pracoval mimo jiné ve Světové zdravotnické organizaci jako vedoucí oddělení pro HIV a AIDS. Nyní je šéfem prestižní univerzity Dartmouth College.

Prezident Barack Obama má jeho nominaci potvrdit do dnešního večera. Stál proti kandidátce několika afrických zemí, bývalé nigerijské ministryni financí Ngozi Okonjo Iwealaové.

Od vzniku Světové banky v roce 1944 stál v jejím čele vždy Američan. Rozvíjejícím se zemím se to nelíbí a podle prvních reakcí je možné, že právě to stojí za nominací Američana, který se narodil v Koreji a má za sebou působení v mezinárodní organizaci.

Po uzávěrce přihlášek vybere rada banky tři kandidáty, kteří postoupí do dalšího kola. Konečné rozhodnutí by mělo zřejmě padnout do zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, naplánovaného na 21. dubna.

Očekává se, že kandidát USA uspěje, protože jej podpoří i evropské státy a Japonsko. Nahradil by tak současného šéfa Roberta Zoellicka, který stál v čele banky od roku 2007.

Vít Pohanka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme