USA prý nečeká recese

Spojeným státům s největší pravděpodobností hospodářská recese nehrozí. Stav americké ekonomiky je podle expertů lepší, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti je stále rekordně nízká a hospodářský růst by měl podle informací naší washingtonské zpravodajky Olgy Krupauerové brzy nabrat na obrátkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Únorová míra nezaměstnanosti se v USA pohybovala mírně nad 4 procenty. Americká ekonomika vytvořila v druhém měsíci téměř 140 tisíc nových pracovních míst. Americká centrální banka by měla podle očekávání koncem března letos už potřetí snížit klíčové úrokové sazby, což by mělo oživit hospodářský růst. Meziroční míra hospodářského růstu se odhaduje na první čtvrtletí pod jedno procento, v polovině roku by měla překročit dvě procenta.

Americký prezident George Bush se snaží využít zpomalení americké ekonomiky pro prosazení svého plánu celoplošně snížit daně. Dolní komora amerického kongresu už odsouhlasila jádro návrhu zákona, který by měl daňovým poplatníkům ušetřit během deseti let více než 1,5 biliónu dlarů. O Bushově opatření bude nyní hlasovat americký senát.

Markéta Kaclová, Olga Krupauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme