USA hrozí, že jim na začátku října dojdou peníze. 'Je to chaos,' prohlásil Trump

Spojeným státům hrozí neschopnost splácet své závazky. Důvodem je zatím nepřijatý zákon, který by americké vládě umožňoval půjčit si víc peněz. Do sporu se kvůli němu dostal už i Donald Trump a předsedové obou komor amerického Kongresu. Ty šéf Bílého domu kritizuje za to, že legislativu zatím ještě nezařadili na program.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle think-tanku dojdou Spojeným státům peníze druhého října (ilustrační snímek).

Podle think-tanku dojdou Spojeným státům peníze druhého října (ilustrační snímek). | Zdroj: Profimedia

Podle think-tanku Bipartisan Policy Center, který cituje i agentura Reuters, dojdou Spojeným státům peníze druhého října. Datum není úplně náhodné, na začátku října totiž má vláda poslat příspěvek ve výši asi 80 miliard dolarů do armádního důchodového fondu, které podle současných odhadů nejspíš v této době nebude mít.

Hrozí recese

Jestliže by USA neměly dost peněz, v podstatě by to podle Bipartisan Policy Center znamenalo okamžité snížení rozpočtu na federální výdaje o téměř jednu čtvrtinu. V praxi by ministerstvo financí muselo začít rozhodovat, kam peníze pošle a kam ne, což by podle think-tanku znamenalo chaos a podle dřívějších vyšetřování Kongresu by se to výrazně projevilo i na obchodech s akciemi.

Rozpočet podle Trumpa: více na armádu, bezpečnost a dopravu. Méně na vše ostatní

Číst článek

A dokonce by to podle agentury Reuters mohlo znamenat i ekonomickou recesi. Ratingová agentura Moodys už prohlásila, že pokud by Spojené státy došly do stavu, kdy nebudou mít peníze na všechny své závazky, sníží mu hodnocení.

Cesta ven se přitom zdá jednoduchá: přijmout zákon, který zvedne půjčkový strop. Ministerstvo financí tak bude moci získat více peněz v době, kdy je nemá a poslat je tam, kde jsou potřeba.

Potíž je ovšem v tom, že zákonodárci musí tuto legislativu schválit co nejdříve, pokud možno už na svém prvním zasedání po prázdninách pátého září nebo co nejrychleji poté. Podle agentury Reuters může plán navíc narazit v Senátu, kde budou republikáni ke schválení potřebovat šedesát hlasů ze sta. To by ale jejich návrh muselo podpořit ještě 8 opozičních demokratů.

Studená válka? 

Právě kvůli zmíněnému zákonu se mezi republikánskými představiteli a prezidentem Trumpem rozhořel spor. Nikoli kvůli obsahu, ale kvůli přístupu k prosazování zákona.

Donald Trump totiž vyjádřil nespokojenost s tím, že z něj strana neudělala přílepek a nespojila hlasování o něm se zákonem o válečných veteránech, jak navrhoval. Doslova prohlásil: "mohlo to být tak jednoduché a teď je tady chaos".

Nejvíce se Trump pustil do šéfa senátní většiny Mitche McConella, s nímž má napjaté vztahy už delší dobu. Deník New York Times to dokonce označil za politickou studenou válku, zejména po telefonátu obou politiků v první polovině měsíce, který údajně přerostla v hádku. Trump McConella viní i z toho, že se mu v Senátu nepodařilo prosadit zrušení zdravotnické reformy Obamacare.

Vše vyřešíme

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. | Zdroj: Reuters

Co se zákona o půjčkovém stropě týče, republikáni jsou optimisté. Například předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se nebojí, že by se problém nepodařilo vyřešit: „Cesta k řešení problému s půjčkovým stropem je přijmout nový zákon, který zajistí, že budeme naše závazky platit. K půjčkovému stropu se nedostaneme, protože vše vyřešíme ještě předtím, než ho dosáhneme,“ věří Ryan.

Kudy na to? „Máme spoustu možností, jak to provést,“ tvrdí předseda sněmovny. „Uděláme to, protože jde o naplňování závazků a my už dávno pracujeme na jejich placení. V téhle zemi se dluhy splácí a budeme v tom pokračovat. Proto se nebojím, že se to nevyřeší, protože to vyřešíme.“

A podobně to vidí už zmiňovaný šéf senátní většiny Mitch McConell. Jeho mluvčí už dříve prohlásil, že je nesporné, že půjčkový strop zvednou. 

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme