USA se přiblížily k regulaci finančních trhů

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona o regulaci finančních trhů. Otevřela tak dveře k největším změnám od velké hospodářské krize z třicátých let minulého století. Jde o jedno z největších vítězství v dosavadním fungování administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Dokument například umožní, aby vznikl poradní sbor, v němž budou odborníci z více úřadů. Úkolem nového orgánu bude vyhodnocovat systémové riziko a včas upozornit na hrozící problémy.

Orgán bude dohlížet i na takzvané hedgeové fondy, které mohou být zdrojem problémů, neboť využívají k obchodním transakcím úvěry. Pod drobnohledem regulačních úřadů se nově ocitnou i ratingové agentury, kterým řada expertů dává díl viny na finanční krizi.

Vzniknout by měl i zcela nový úřad na ochranu finančních zájmů spotřebitelů. Více zodpovědnosti vůči zákonodárcům bude mít za svá rozhodnutí i centrální banka. K celkovému schválení teď už zbývá jen souhlas senátu.

Igor Maňour, Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme