Americká sněmovna schválila mohutný balíček na podporu ekonomiky, pomoci jí má 1,9 bilionu dolarů

Sněmovna reprezentantů schválila návrh souboru opatření na podporu americké ekonomiky zasažené pandemií covidu-19 v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun). O navrhovaném balíčku bude ještě hlasovat Senát.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratická šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová

Demokratická šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová | Foto: Erin Scott | Zdroj: Reuters

Pro prezidenta Joea Bidena je schválení podpůrných opatření prvním legislativním vítězstvím v Kongresu, ale jeho demokraté ještě musí vyřešit, jak v souboru opatření ponechat návrh na zvýšení minimální hodinové mzdy ze 7,25 dolaru na 15 dolarů.

Nákaza koronavirem si v USA vyžádala již půl milionu obětí. Američané doufají ve schválení třetí vakcíny

Číst článek

Návrh, který je hlavní prioritou pro výrazněji levicovou, progresivistickou, část demokratů, by mohl z balíku vypadnout kvůli komplikovaným schvalovacím pravidlům v Senátu.

Díky demokratům, kteří na rozdíl od Senátu těsně ovládají Sněmovnu reprezentantů, balíček nad ránem prošel v poměru hlasů 219 ku 212. Z amerického záchranného plánu mají být financovány vakcíny a zdravotnický materiál a další finanční pomoc postiženým domácnostem, malým firmám i regionálním a místním vládám.

Demokraté tvrdí, že balíček je nezbytný v boji s pandemií, která si v USA vyžádala už přes 500 000 životů. Miliony lidí kvůli ní přišly o práci. „Američané musí vědět, že jejich vláda je tu pro ně,“ prohlásila šéfka sněmovny Nancy Pelosiová.

Republikáni, kteří široce podporovali předchozí výdaje na pomoc v boji s covidovou krizí, považují většinu nyní navrhovaného souboru opatření za zbytnou. Tvrdí, že jen devět procent balíčku je určeno přímo na boj s koronavirem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme