Konec třetí velké banky za poslední dva měsíce. Ve Spojených státech zavřely úřady First Republic Bank

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho vklady převezme největší americká banka JPMorgan Chase & Co, která získá i většinu aktiv a zaručí se i za část závazků. V tiskové zprávě to v pondělí uvedla Federální společnost pro pojištění vkladů.

Washington/New York/San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

First Republic Bank

Ve Spojených státech končí další velká banka | Zdroj: Reuters

Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Její pád přichází po bankrotech finančních ústavů Silicon Valley Bank a Signature Bank.

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,“ řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,“ dodal.

Federální společnost pro pojištění vkladů odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů (zhruba 279 miliard korun). Konečné náklady budou stanoveny, až Federální společnost pro pojištění vkladů ukončí nucenou správu.

Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů. Plán předpokládá, že 84 poboček zkrachovalé banky v osmi státech se nyní otevře jako pobočky banky JPMorgan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme