Den dvacátý druhý. Rozpočtová krize americké vlády se stala nejdelší v historii země

Spojené státy zažívají nejdelší výpadek financování vládních institucí ve své historii. Některé z nich jsou bez peněz už 22. den. To je o den víc než v roce 1995 za vlády Billa Clintona a republikánského Kongresu. Ten současný se s prezidentem Donaldem Trumpem stále nemůže dohodnout na novém rozpočtu kvůli sporu o stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Zavřeno,“ čte cedule před Národním archivem Spojených států

„Zavřeno," stojí na ceduli před Národním archivem Spojených států. | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Právě v těchto dnech, kdy měli dostat výplatu za minulé období, začíná na statisíce federálních zaměstnanců dopadat krize plnou vahou. Kromě Washingtonu už se protestovalo také v Dallasu, Chicagu nebo Saint Louis.

Napjatá situace se začíná projevovat i v letecké dopravě. Stále více lidí, kteří mají na starost bezpečnost provozu, odmítá pracovat bez nároku na mzdu. Letiště v Miami kvůli tomu od soboty částečně omezí počet míst pro bezpečnostní kontroly cestujících.

Prezident Donald Trump řekl, že zatím nenastal čas vyhlásit stav nouze a opatřit si tím zdroje na stavbu hraniční bariéry bez souhlasu demokratů v Kongresu.

Mám právo vyhlásit stav nouze, prohlásil Trump v Texasu. Ve Washingtonu se mezitím protestovalo

Číst článek

Krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres částečně ovládaný opozičními demokraty odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát.

Současný „shutdown“ trvá od loňského 22. prosince, kdy americké federální úřady začaly fungovat v omezeném režimu. Zastavilo se financování zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti.

Ve čtvrtek lidé ve Washingtonu a dalších městech požadovali ukončení krize. „Nejsem republikán, nejsem demokrat, nevolil jsem toho ubožáka za prezidenta, jen říkám: Nechte nás sakra pracovat!“ křičel opravář výtahů ve vládních budovách s tím, že už tři týdny nemá zakázky a je bez příjmu.

Vybudování zdi na hranici s Mexikem bylo centrálním bodem Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016.

Jan Kaliba, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme