Akcie ve Spojených státech prudce oslabily, technologický index Nasdaq klesl nejvíce od 2011

Akcie ve Spojených státech ve středu prudce oslabily. Technologický index Nasdaq vykázal nejvyšší denní procentní pokles od srpna 2011 a indexy Dow Jones a S&P smazaly své zisky, které měly od počátku letošního roku. Vývoj na trhu ovlivnily horší výhledy od výrobců čipů a slabé údaje o prodeji domů, které vyvolaly obavy o další vývoj americké ekonomiky a růst zisků firem, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo technologického indexu Nasdaq

Ilustrační foto | Foto: Andrew Kelly | Zdroj: Reuters

Index Dow Jones klesl o 608,01 bodu, tedy 2,41 procenta, na 24 583,42 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 84,59 bodu neboli 3,09 procenta, na 2656,10 bodu. Od počátku roku Dow Jones ztrácí 0,55 procenta a S&P 0,65 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 329,14 bodu čili 4,43 procenta, na 7108,40 bodu.

Výrobci čipů Texas Instruments a STMicroelectronics ve své výsledkové zprávě varovali před slábnoucí poptávkou. Jejich varování přišlo po horších výhledech průmyslových gigantů Caterpillar a 3M. Slabé výhledy čipových firem posílily obavy z dopadu cel a zpomalení růstu v Číně na zisky amerických společností.

Americké akcie prohlubují ztráty, Dow Jonesův index za dva dny ztratil nejvíce bodů od února

Číst článek

Prodej nových rodinných domů v USA v září klesl nejníže za dva roky. Zpráva je dalším signálem toho, že rostoucí úrokové sazby a ceny poškozují trh s bydlením.

Propad trhu prohloubila také zpráva centrální banky USA (Fed) o americké ekonomice. Banka uvedla, že americké továrny zvyšují ceny kvůli clům, i když inflace se zatím zdá být ve většině částí země mírná.

Dařilo se však výrobci letadel Boeing. Akcie firmy, která je největším americkým vývozcem do Číny, rostly, protože firma zlepšila výhled zisku na celý rok.

Výsledky amerických firem za třetí čtvrtletí jsou zatím silné. Analytici mírně zlepšili očekávání růstu zisku na 22,4 procenta. Nicméně některé slabší výhledy je přiměli snížit prognózu růstu zisku za čtvrté čtvrtletí na 19,5 procenta z 20 procent.

Mark Zuckerberg je třetím nejbohatším mužem světa, předstihl Warrena Buffetta.

Číst článek

Americký dolar posílil ke koši měn a euro k dolaru se propadlo pod technicky významnou úroveň 1,14 USD. Dolaru pomohl propad akciových trhů a evropská statistika, která naznačila, že hospodářský růst v eurozóně zpomaluje.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,4 procenta na 96,37 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,7 procenta na 1,1398 USD, k jenu však klesl o 0,2 procenta na 112,23 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,9 procenta na 127,80 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme