USA uvalily sankce na 14 čínských firem kvůli zacházení s Ujgury. Nesmí jim prodávat zboží

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v pátek zařadila 14 čínských společností na svou černou obchodní listinu kvůli jejich údajné roli v perzekuci etnických Ujgurů a dalších muslimských menšin v západočínské provincii Sin-ťiang. Sankce uvalila také na několik ruských a íránských podniků. Informují o tom tiskové agentury.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ujgurka prochází kolem obří plochy s podobiznou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na hlavním náměstí ve městě Kašgar voblasti Sin-ťiang.

Ujgurka prochází kolem obří plochy s podobiznou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na hlavním náměstí ve městě Kašgar voblasti Sin-ťiang. | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo obchodu ve vyjádření uvedlo, že sankcionované čínské technologické společnosti pomáhaly „Pekingu vést kampaň, v níž se dopouští represí, hromadného zadržování a sledování s využitím vysoce pokročilých technologií“ příslušníků muslimských menšin v Sin-ťiangu.

Zmizelé děti Ujgurů. Rodiče po nich pátrají roky, navzdory slibům Pekingu o nich ale nic nevědí

Číst článek

Firmám z černé listiny Američané nesmějí prodávat vybavení i jakékoliv jiné zboží. Jde přitom o poslední z řady kroků, jimiž Spojené státy trestají Čínu za její zacházení s Ujgury, které označují za genocidu.

Čínská vláda v Sin-ťiangu zadržela od roku 2017 přes milion lidí. Poslala je do zvláštních zařízení, která kritici označují za koncentrační tábory a v nichž jsou podle nich běžnou praxí nucené práce, nedobrovolné sterilizace, případně i mučení.

Peking tato obvinění odmítá a tvrdí, že jde o vzdělávací střediska a že v provincii bojuje s extremismem.

Ministerstvo obchodu v pátek rovněž uvalilo sankce na několik dalších společností, které podle něj svou činností napomáhají ruskému vojenskému programu a zakázanému rozvoji ruských jaderných zbraní. Na černou listinu se dostala také hrstka firem, které podle Washingtonu porušují americký sankční režim vůči Íránu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme