Digitální daň je podle USA diskriminační a proti daňovým zásadám. Státům hrozí odvetnými cly

Daň z digitálních služeb, kterou zavedly Indie, Itálie a Turecko, diskriminuje americké společnosti a je v rozporu s mezinárodními daňovými zásadami. Uvedl to v noci na čtvrtek Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Připravil tak cestu pro případné zavedení odvetných cel. Úřad také uvedl, že zatím nepodnikne konkrétní opatření. Bude ale nadále hodnotit všechny dostupné možnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunikační aplikace (ilustrační foto)

Zavedení digitální daně navrhlo nebo již uzákonilo několik dalších zemí, včetně České republiky (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Vyšetřování je jedním z řady, které Úřad amerického obchodního zmocněnce otevřel podle paragrafu 301 a které může vést k zavedení cel ještě před odchodem prezidenta Donalda Trumpa z funkce nebo krátce po nástupu Joea Bidena. V nejpokročilejší fázi je vyšetřování Francie.

Žádný pokrok. Spojené státy opustily jednání s Evropskou unií o dani z digitálních služeb

Číst článek

Úřad stanovil jako termín 6. leden pro zavedení cla 25 procent na francouzskou kosmetiku, kabelky a další zboží, jehož roční hodnota dovozu činí zhruba 1,3 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun). Clo je odvetou za digitální daň zavedenou Francií. Zatím však není jisté, zda výběr daní začal tak, jak bylo stanoveno. Mluvčí USTR a celní služby na žádosti agentury Reuters o vyjádření nereagovali.

Podle závěru USTR digitální daň zřízená Francií, Indií, Itálií a Tureckem je diskriminační vůči velkým americkým technologickým firmám, jako jsou Google, Facebook, Apple a Amazon.com. Indické, italské a turecké daně jsou podle úřadu navíc nesmyslné a v rozporu s mezinárodními daňovými principy. Washington považuje digitální daň za příklad nekalých obchodních praktik, protože převážně zasáhne americké společnosti.

USA zahájily vyšetřování podle paragrafu 301 amerického obchodního zákona z roku 1974, který dává prezidentovi možnost podniknout veškerá vhodná opatření, včetně odplaty, aby dosáhl zrušení jakéhokoliv činu, politiky nebo praktiky zahraniční vlády, které porušují mezinárodní obchodní dohody nebo jsou neodůvodněné, nesmyslné či diskriminační a jsou zátěží nebo omezením pro americký obchod.

Zavedení digitální daně navrhlo nebo již uzákonilo několik dalších zemí, včetně České republiky. Spojené státy v létě oznámily, že kvůli zavedení daně vyšetřují několik zemí a že výsledkem by mohlo být uvalení dalších cel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme