Americká centrální banka v důsledku inflace zvýšila úrokové sazby. Je to poprvé od roku 2018

Americká centrální banka (Fed) dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od konce roku 2018. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na prudký vzestup inflace ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo americké centrální banky ve Washingtonu

„Je pravděpodobné, že v nejbližší době budou invaze vytvářet dodatečný tlak na růst inflace,“ uvedl Fed ve středeční zprávě (Ilustrační foto) | Foto: Graeme Sloan/Sipa USA | Zdroj: Reuters

Fed nyní předpokládá, že letos zvýší úroky celkem sedmkrát a že základní sazba se na konci roku bude nacházet v rozpětí 1,75 až 2,00 procenta. Centrální banka ve středu rovněž zhoršila odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,8 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent. Předpověděla, že ekonomickou aktivitu bude brzdit ruský útok na Ukrajinu, který rovněž zvýší tlak na růst spotřebitelských cen.

Rusko požádalo Čínu o ‚trvanlivé balíčky potravin‘ pro vojáky, tvrdí CNN. Nepomáhejte, vzkazují USA do Pekingu

Číst článek

„Ruská invaze na Ukrajinu způsobuje obrovské lidské i ekonomické útrapy. Důsledky pro ekonomiku USA jsou velmi nejisté, je však pravděpodobné, že v nejbližší době budou invaze a související události vytvářet dodatečný tlak na růst inflace a brzdit hospodářskou aktivitu,“ uvedl Fed ve středeční zprávě.

Americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 po zveřejnění rozhodnutí Fedu přechodně oslabily, později se však vrátily k výraznému růstu. Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že americká ekonomika je natolik silná, aby Fed mohl uskutečnit sérii zvýšení úroků, aniž by způsobil hospodářský útlum. Podle Powella vše naznačuje, že ekonomika „bude schopna vzkvétat“ navzdory méně podpůrné měnové politice.

Ekonom Hampl: Musíme se smířit s reálným poklesem příjmů. Válčí se a mohla by nás čekat i větší bolest

Číst článek

V únoru meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od ledna 1982 a vysoko nad dvouprocentním cílem Fedu.

„Pozorně sledujeme rizika dalšího tlaku na růst inflace,“ uvedl Powell. „Jsme odhodláni učinit všechna opatření potřebná k obnovení cenové stability. Ekonomika USA je velmi silná a nachází se v dobré pozici k tomu, aby zvládla přísnější měnovou politiku,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme