Čína chystá odvetná opatření za uvalení cel. Obchodní válku s USA si ale nepřeje

Čína vyzvala Spojené státy, aby se „stáhly z okraje propasti“, protože plánované zavedení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard USD (1,2 bilionu Kč) přibližuje obě země k obchodní válce. Peking zároveň v reakci na cla na ocel a hliník uvažuje o odvetě v podobě zavedení cel na americké zboží, jako je vepřové maso, jablka či ocelové trubky.

Tento článek je více než rok starý.

Peking/Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching | Foto: Saul Loeb | Zdroj: Reuters

Prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Od pátečního dne také vstupují v platnost cla na dovoz ocele a hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotýkají Číny.

„Čína doufá, že Spojené státy se stáhnou z okraje propasti, učiní moudrá rozhodnutí a zabrání tomu, aby se bilaterální obchodní vztahy dostaly do nebezpečné oblasti,“ uvedlo čínské ministerstvo obchodu v prohlášení.

Hrozí obchodní válka ekonomických velmocí? Trump podepsal dekret, který uvalí cla na čínské zboží

Číst článek

Pokud se Washington a Peking nedomluví, má čínské ministerstvo průmyslu připravený seznam celkem 128 položek amerických výrobků, na které uvalí dovozní clo v rozmezí od patnácti do pětadvaceti procent. Kromě sušeného ovoce, stolního vína nebo výrobků z vepřového masa se nárůst cla může týkat i dovozu amerických ocelových trubek. Hodnota těchto položek by mohla dosáhnout až na tři miliardy amerických dolarů.

Čína zároveň upřesnila, že pokud se nepodaří oběma zemím dohodnout o obchodních otázkách, je připravena zavést cla ve dvou fázích. V první fázi to budou cla ve výši 15 procent na 120 produktů. Později pak 25 procent na vepřové a recyklovaný hliník.

Peking podle analytiků zatím zvolil zdrženlivý postoj. „Čína svým rezervovaným postojem doufá, že Trump si může uvědomit své chyby a napravit své postupy,“ prohlásil zástupce hlavního ekonoma čínského hospodářského institutu Čínské centrum pro mezinárodní ekonomickou výměnu Sü Chung-cchaj. „Pokud bychom opravdu chtěli protiúder, tvrdší odpověď by byla zacílená na sóju a automobily,“ dodal.

Americká cla na dovoz oceli a hliníku se zemí EU prozatím nedotknou

Číst článek

Trump ve svém memorandu podepsaném ve čtvrtek uvedl, že po zveřejnění seznamu čínského zboží, na které by mohlo být zavedené clo, začne 30denní konzultační období. To prakticky vytváří prostor pro případná jednání, která by vyřešila Trumpovo obvinění týkající se krádeže duševního vlastnictví a nucených transferů technologií. Trump rovněž uvedl, že považuje Čínu za přítele a že obě strany jsou uprostřed jednání, napsala agentura Reuters.

Stupňující se napětí mezi oběma zeměmi otřáslo finančními trhy, protože investoři se domnívají, že pokud obchodní bariéry začnou narůstat, bude to mít pro globální ekonomiku hrozivé důsledky.

USA nedávno uvalily také cla na dovoz hliníku a oceli. Evropská unie a dalších 6 zemí si ale prozatím vyjednaly výjimku, která potrvá do 1. května, poté musí obchodní partneři dohodnout se Spojenými státy dlouhodobější kontrakt.

ČTK, Tomáš Fiala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme