USA uvalí clo na ocel a hliník, Juncker pohrozil tvrdými protiopatřeními

Spojené státy příští týden zavedou cla ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Na setkání se zástupci průmyslu to oznámil prezident Donald Trump. Ten slíbil oživit americký ocelářský a hliníkárenský průmysl, které jsou podle něj po desetiletí ušlapávány nekalým chováním jiných zemí. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera bude EU na zavedení cel reagovat protiopatřeními.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst

Cla mají podle Trumpa zůstat v platnosti dlouhou dobu. „Budete mít poprvé po dlouhé době ochranu a budete moci rozvinout svůj průmysl,“ řekl a dodal, že to, co se v odvětví dělo v minulých desetiletích, je ostudné.

EU bude reagovat protiopatřeními

Zavedení cel zřejmě dále zvýší napětí s Čínou a dalšími obchodními partnery. Kritici rozhodnutí se obávají, že jiné země přijdou s odvetnými opatřeními. Tvrdí také, že za dovozní cla zvýší ceny a poškodí automobilky a další firmy, které používají ocel nebo hliník.

Trump ohlásil nové sankce proti KLDR. Pokud selžou, hrozí 'velmi tvrdou druhou fází'

Číst článek

Ministři obchodu EU se tento týden na svém zasedání dohodli, že pokud USA zavedou dovozní cla na ocel a hliník, přijdou s odvetnými opatřeními. Zavedení cel je podle nich neslučitelné s pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Juncker v prohlášení uvedl, že EU lituje tohoto kroku a označil ho za nehoráznou intervenci, která má ochránit domácí průmysl USA a nelze ji ospravedlnit obavou z národní bezpečnosti. „Nebudeme nečinně sedět, zatímco náš průmysl je zasažen nepoctivými opatřeními, která ohrožují tisíce pracovních míst v Evropě. EU bude reagovat tvrdě a přiměřeně, aby ochránila své zájmy.“

Trump může zavést neomezeně vysoká cla

Ministerstvo obchodu USA nedávno doporučilo zavedení cen na ocel a hliník a předložilo Trumpovi tři návrhy na růst cel. První počítá se zavedením cla 24 procent u ocele a 7,7 procenta u hliníku pro dovoz ze všech zemí. Druhé počítá se zavedením cla 53 procent na ocel dovezenou ze 12 zemí, včetně Brazílie, Číny a Ruska, a clo 23,6 procenta na dovoz hliníku z Číny, Hongkongu, Ruska, Venezuely a Vietnamu.

Podle tohoto návrhu by také USA mohly zavést dovozní kvótu pro další země. Třetí návrh počítá se zavedením dovozních kvót pro veškerý dovoz ocele a hliníku. V případě hliníku by každá země mohla dovézt 86,7 procenta toho co loni a u ocele 63 procent.

Ministr obchodu USA Wilbur Ross | Foto: Reuters

Americká vláda se také u zavedení cel odvolává na zájmy národní bezpečnosti. Tvrdí, že USA potřebují domácí dodávky pro své tanky a válečné lodě. Ministr obchodu Wilbur Ross minulý měsíc upozornil, že pouze jedna americká společnost nyní vyrábí vysoce kvalitní hliníkovou slitinu potřebnou pro vojenská letadla.

Zákon z roku 1962 dává prezidentovi pravomoc omezit dovoz a zavést neomezeně vysoká cla, pokud vyšetřování ministerstva obchodu zjistí, že je v ohrožení národní bezpečnost.

Technologie likvidují pracovní místa

V letech 1962 až 2005 zanikly v ocelářském průmyslu v USA tři čtvrtiny pracovních míst. Rozsáhlá studie Amerického hospodářského svazu však ukázala, že z velké části to bylo způsobeno zlepšením výrobních technologií, protože produkce na zaměstnance se zvýšila pětinásobně.

Spotřebitelé ocele a hliníku intenzivně lobovali proti clům. Společnost Econofact uvedla ve své zprávě, že v odvětvích, které výrazně využívají ocel, jsou dva miliony pracovních míst. Mezi tato odvětví patří výroba automobilových součástek, domácích spotřebičů, zemědělských strojů nebo zařízení pro těžbu ropy, napsaly agentury AP a Reuters.

USA jsou největším dovozcem ocele. Za devět měsíců loňského roku se dovoz zvýšil na 26,9 milionu tun z 22,5 milionu tun. USA se v roce 2016 na globálním dovozu ocele podle objemu podílely osmi procenty. Podle hodnoty však měla ocel na celkové hodnotě dovozu zboží do USA podíl jen jedno procento. USA dovážejí ocel z více než 110 zemí, vyplývá ze zprávy ministerstva obchodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme