Skupina miliardářů z USA žádá větší zdanění bohatých. Je mezi nimi Soros i potomek Disneyho

Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to v úterý server BBC.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský rodák a americký multimiliardář, finančník a filantrop George Soros

Maďarský rodák a americký multimiliardář, finančník a filantrop George Soros | Foto: flickr.com, International Monetary Fund, CC BY-NC-ND 2.0, Michael Spilotro

„Amerika má morální, etickou a ekonomickou zodpovědnost, aby více zdanila naše bohatství,“ uvádí se podle BBC v dopise.

Češi pracovali na stát 148 dní. Den daňové svobody připadá na 28. května, uvedl Liberální institut

Číst článek

Daň by podle nich mohla pomoci vyřešit klimatickou krizi, zlepšit ekonomiku, zdraví, spravedlivě vytvořit příležitosti a posílit demokratickou svobodu. „Zavedení daně z bohatství je v zájmu naší republiky,“ stojí v dopise.

Mezi signatáři jsou George Soros, spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes, dcera miliardáře Charlieho Mungera Molly Mungerová, potomek Walta Disneyho či majitelé hotelového řetězce Hyatt.

Dopis také poukazuje na to, že miliardář Warren Buffett už dříve upozornil, že podle současných pravidel je zdaněn méně než jeho sekretářka.

Šestá největší koncentrace bohatých 

Skupina sice nepodpořila žádného kandidáta, pochválila však návrh možné demokratické kandidátky na prezidentku, senátorky Elizabeth Warrenové. Ta by chtěla zvýšit daně pro ty, kteří mají více než 50 milionů USD, tedy 1,1 miliardy korun, což by mělo dopad na 75 tisíc nejbohatších rodin.

‚Praporečník otevřené společnosti.‘ Osobností roku vyhlásil list Financial Times George Sorose

Číst článek

Odhaduje, že by tak stát získal za deset let 2,75 bilionu dolarů, tedy 61,7 bilionu korun. V dopise jsou i narážky na to, že demokratičtí kandidáti na prezidenta podporují vyšší daně pro superbohaté.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj patří Spojeným státům šestá příčka v žebříčku 40 zemí s největší koncentrací bohatých. Podle dopisu by zdanění superbohatých zpomalilo rostoucí koncentraci bohatství, která podkopává stabilitu a integritu země.

Současný americký prezident Donald Trump navrhl v roce 1999 mimořádnou daň pro bohaté kvůli snížení státního dluhu.

Součástí jeho předvolební kampaně se však daň pro bohaté nestala. V Evropě jsou snahy o zdanění bohatých různé.

Z 15 zemí podle OECD daní bohaté jen čtyři – Švýcarsko, Belgie, Norsko a Španělsko. Francie, Švédsko a Německo od daně ustoupily kvůli problémům s jejím zaváděním.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme