Úspěšné firmy věnují stále větší pozornost podmínkám starších zaměstnanců

Večer bude vyhlášen vítěz 10. ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele v Česku. Ve většině úspěšných firem je v posledních letech patrný trend zlepšující se péče o podmínky zaměstnanců, a to i těch starších.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec v německé automobilce BMW

Zaměstnanec v německé automobilce BMW | Foto: Klára Stejskalová

„V praxi to znamená mít pro starší zaměstnance motivační programy, speciální vzdělávací programy, aby je ještě třeba přiměli rozumnou formou učit se jazyk, aby mysleli na to, že ve svém věku mají zdravotní problémy a předcházeli jim,“ vysvětluje ředitel klubu zaměstnavatelů Pavel Hulák.

Firmy podle něj musí myslet i na ergonometrii pracoviště a měly by počítat i s tím, že v budoucnu budou lidé pracovat do vyššího věku než dnes.

Přestože si většina lidí pod pojmem ergonometrický přístup představí spíše kancelářskou židli, problém se týká i třeba výrobních linek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soutěž o nejlepšího zaměstnavatele i důvody většího zájmu o starší zaměstnance přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

„Říká se, že v automobilovém průmyslu je třeba malá auta lepší svěřit mladším zaměstnancům a velká auta starším, protože tok linky je pomalejší a úkony tam nevyžadují takovou rychlost a pozornost,“ říká Pavel Hulák.

Podle něj se často projevují klišé o starších lidech. V některých oborech je ale naopak po těchto zaměstnancích velká poptávka, zejména v technických profesích.

„Jsou to strojírenské firmy, velké nadnárodní společnosti, které si naopak váží těch fachmanů nad 50 let. Pod nimi ale vidí velkou díru, kde není, kdo by je nahradil v tom, co přichází ze škol středních i vysokých,“ vysvětluje ředitel klubu zaměstnavatelů.

Podniky si už delší dobu stěžují na nedostatek odborníků, hlavně v technických profesích. Stát jim ale systémem školství moc nepomáhá.

Vlastní učiliště si může dovolit jen hodně velký podnik. Menší a střední podniky se často spojují a podporují regionální učiliště. Nejen finančně, ale podílí se i na obsahu výuky a poskytují své odborníky.

V mnoha případech lákají studenty a učně i na stipendia. Kromě toho spolupracují s technickými vysokými školami. Přesto je šikovných „fachmanů“ stále málo.

Mezi stálice soutěže Zaměstnavatel roku, její výsledky budou vyhlášeny dnes večer, patří Škoda Auto, teplické sklárny AGC Flat Glass nebo T-Mobile Czech Republic. Pětici nejlepších doplňují ještě Česká spořitelna a Hewlett-Packard.

Jitka Hanžlová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme