Úspěšné ženy převzaly Ocenění českých podnikatelek

Ženy jsou bojovnice, věčné optimistky a přichází často s nečekaným řešením. Vyplynulo to z příběhů finalistek, které večer převzaly Ocenění českých podnikatelek. První místo v kategorii středně velké společnosti získala majitelka firmy na výrobu plechů do vzduchotechniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a účetnictví (ilustrační foto)

Peníze a účetnictví (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pavla Zálešáková zaměstnává v podniku TECH-TRADE přes 60 lidí. Když před lety zjistila, že subdodavatelé nejsou spolehliví, začali si potřebné věci vyrábět v podniku sami. Zpracovávají tenké plechy pro vzduchotechniku a do vzduchovodů pro bytové větrání. Řeklo by se, že v takové firmě pracují především muži, ale není to tak.

„Ze 40 % jsou to ženy a překvapivě se v té technické branži osvědčily. Zajímavé je, že na klíčových pozicích ve firmě jsou ženy. Například žena řídí výrobu a to po několika neúspěšných pokusech mužů před ní. Myslím, že už je to tak pátý rok. Řekla bych, že ženy jsou vytrvalejší, zodpovědnější, neutíkají z boje,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová přibližuje oceněnou podnikatelku Pavlu Zálešákovou

„Za sebe mám pocit, že bych to sama nedotáhla tak daleko, kde ta firma je. Je to samozřejmě týmová práce. Ale fakt je, že svoji kůži nesu na trh já osobně a to je těžké,“ dodává podnikatelka.

Firma vyváží 80 % produkce do zahraničí a tak jim nedělá moc radosti sílící koruna. Na druhou stranu ale mají štěstí, že surovinu, ze které vyrábí, nakupují v eurech.

„To, co se na českém hospodářství kritizuje, že vyvážíme suroviny nezpracované, nedáváme jim přidanou hodnotu. My vlastně z Evropské unie kupujeme surovinu, kterou přepracujeme, přidáme jí hodnotu a zase ji do Evropské unie vyvezeme,“ upřesňuje Zálešáková.

Krize se společnosti nedotkla, protože šikovně rozšířili sortiment. Přesto oceněná podnikatelka nemá jen důvody k radosti:

„Dlouhodobě mě trápí, jak hlavně levicová politická scéna prezentuje podnikatele. To je velice smutné, protože si myslím, že podnikatel není člověk, který je obklopen blahobytem, ale opravdu tvrdě pracující člověk, který riskuje, že zítra nepřijde zakázka a nebude moci vyplatit mzdy, aniž by byl podvodník, který chce odírat lidi z kůže.“

Pavla Zálešáková je přesvědčená, že každý, kdo je zdravý, může pracovat. Třeba si najde práci v jiném oboru, třeba začne podnikat. Nemusí ale sedět s rukama v klíně, nadávat a čekat na podporu státu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme