Úsporná opatření mohou podle odborů britských univerzit spustit hromadné propouštění

Odborový svaz britských univerzitních zaměstnanců se obává hromadného propouštění. K tomu by mohlo dojít, pokud vláda prosadí v rámci úsporných opatření snížení výdajů na britské univerzity o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské univerzity

Evropské univerzity | Foto: Audiovisual service EU

V britském vysokém školství pracuje 262 tisíc zaměstnanců. Jestliže budou sníženy výdaje na tento sektor o čtvrtinu, jak plánuje vláda v rámci úsporných opatření, pak přijde o práci více než 22 tisíc pracovníků. To je závěr odborového svazu univerzitních zaměstnanců, který uvádí, že jde o konzervativní odhad.

Skutečný dopad rozpočtových škrtů by ale mohl být ještě horší. Prezident svazu studentů Aaron Porter řekl, že snížení počtu zaměstnanců povede ke zhoršení zkušenosti studentů.

„Bylo by kruté, aby vláda od studentů žádala vyšší školné za univerzitní vzdělání, zvláště když se zhorší jeho kvalita. Momentálně máme systém, který se řadí k nejlepším na světě, ale jestliže vláda systém podcení, pak ztratíme inovaci a um, na nichž se britská ekonomika zakládá,“ dodal.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme