Úsporná opatření řecké vlády se dotknou i turistů

Úsporná opatření, která má zavést řecká vláda, se nepřímo dotknou i turistů. Zvýšení daní se pravděpodobně promítne do cen pobytů, jídla a dopravy. Řecko navíc trápí levná konkurence Turecka a jiných zemí atraktivního středomořského regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté před řeckým parlamenetem v Aténách

Policisté před řeckým parlamenetem v Aténách | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Přeplněné restaurace a bary v Athénách pod Akropolí zatím zrovna nesvědčí o tom, že by se turisté zalekli demonstrací, nepořádku a nepokojů a že by omezili své cesty do Řecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Řecku Martina Dorazína o důsledích ekonomické krize na turistický ruch.

Přijdou ale velice rázná ekonomická opatření, která zvýší ceny základních potravin, pohonných hmot, DPH, spotřební daně a dalších položek. To by mohlo zvednout již tak vysoké ceny pro turisty.

„Turistická sezóna je každým rokem horší a horší. Očekáváme, že příjmy z turistiky klesnou oproti minulému roku o dvacet procent. Lidé se bojí přijet do Řecka kvůli nedávným nepokojům. Bojí se přijet do země s tak nestabilní ekonomikou. Řekové ale přežili tureckou nadvládu, obě světové války, hlad i chudobu, přežijeme i toto,“ říká Stavros, který pracuje jako obchodní zástupce v soukromé firmě.

Uznává ale, že pro mladé lidi budou příští roky naprosto ztracené: „Pro moji generaci to bude thriller. Platy půjdou dolů a daně nahoru. Na zlepšení si počkáme nejméně deset let. Máme z toho těžkou hlavu, hodně mých přátel vážně uvažuje o tom, že z Řecka odejde. Vystěhovalectví začíná znovu růst, jako v letech před diktaturou a po ní.“

V západní Evropě ale mají Řekové pověst veselého, družného a otevřeného národa, který ale není přehnaně pracovitý a v posledních letech žije na dluh.

„Ano, máme velké dluhy. Necítíme ale vinu, spíš zlost na politiky, kteří to nechali zajít tak daleko. Spoustu let jsme měli mnohem méně peněz než průměrný Evropan. Nové auto bylo pro naprostou většinu Řeků nedosažitelným snem. Když jsme začali žít lépe, začali jsme strašně utrácet. Taková je naše mentalita. A není pravda, že jsme líní. Většina lidí co znám, má dvě i tři zaměstnání. Řecké hospodářství ale nemá co nabídnout. Nemáme těžký průmysl. Zbývá jen turistický ruch,“ dodává Stavros.

Právě tato jednostranná orientace by podle ekonomů mohla řecké problémy ještě více prohloubit.

Martin Dorazín, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme