Úsporná opatření v Evropě postihují i některé z nejchudších lidí na světě

Zatímco kritická situace kolem státních dluhů a eura v Evropské unii poutá pozornost veřejnosti i politiků, její další důsledky zůstávají ve stínu. Jedním z nich je omezení pomoci rozvojovým zemím. Ta poprvé od roku 2002 klesla, v evropském průměru o 1,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Súdánský uprchlický tábor, v němž našli útočiště obyvatelé Dárfúru

Súdánský uprchlický tábor, v němž našli útočiště obyvatelé Dárfúru | Foto: U.S. Aid

Zpráva organizace "Data," která monitoruje humanitární pomoc, hlavně evropskou, hovoří o tom, že nejvíc rozpočet pro tyto účely omezilo Španělsko, které bylo dosud šestým největším dárcem, a to skoro o třetinu. Rozpočet na humanitární pomoc, jak se dalo očekávat, omezilo také třeba Řecko.

Jak ve Světě o jedné upozornil Tomáš Tožička, jeden z koordinátorů kampaně Česko proti chudobě, Evropská unie je celosvětově nejvýznamnějším dárcem. Omezení její pomoci tak podle něj hraje velkou roli i na mezinárodní úrovni.

„Ale důležitější ještě vlastně je, jakým směrem ty peníze potečou. Protože i s tím omezením, pokud by se zvýšila efektivita, tak se dá udělat víc, než se děje,“ poznamenal Tožička. Peníze podle něj nejvíce chybí v nejchudších zemích a zemích subsaharské Afriky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozvojové pomoci mluvil ve Světě o jedné jeden z koordinátorů kampaně Česko proti chudobě Tomáš Tožička

„Samozřejmě je třeba ty peníze investovat tak, aby pomáhaly skutečně multiplikačně na tom místě, nikoli tak, jak se to často děje, to znamená, že pomáhají hlavně těm firmám z donorských zemí.“

Česko se v minulosti zavázalo, že bude na rozvojovou pomoc dávat 0,7 procenta hrubého domácího produktu a v současné době podle Tožičky dává kolem 0,11 procenta.

„Takže ta čísla stagnují. Neroste to, ale zatím to ani nepadá. I když v reálných číslech to spíš klesá, protože v tom procentu HDP, které se snižuje, to samozřejmě tak je.“

„Nicméně velký problém pro nás je hlavně to, že neplníme závazky ani v tom procentuálním podílu vůči těm nejchudším zemím, protože téměř třetina rozvojové pomoci by měla jít právě do těchto zemích, a to se zatím neděje,“ konstatoval Tomáš Tožička, jeden z koordinátorů kampaně Česko proti chudobě.

Martina Mašková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme