Úspory energie, modernizace výroby nebo školení. Malé firmy si zvykly žádat o dotace

Malé a střední podniky mohou žádat o dotace z evropských fondů na programy úspory energie. V běhu jsou i podpory výstavby malých vodních elektráren, investiční dotace nebo dotace na školení zaměstnanců. Pro podniky je připravena také podpora hledání nových zákazníků. Firmy se postupně naučily dotace používat. Největší zájem je o investiční programy a to jak do nemovitostí, tak do technologií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2) | Foto: Karel Chlumec

„Co se týká technologií, tak jsou to zejména technologie na rozšíření a modernizaci výroby. Podporovány jsou intenzivně zejména inovativní technologie, to znamená nějaká výrobní linka pro produkci inovativních výrobků a podobně. Vedle investičních projektů je obrovský zájem i o dotace na vzdělávání, ať už specifické nebo obecné,“ potvrzuje Petra Klůnová, ředitelka Evropského centra dotačního poradenství UniCredit bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Evropského centra dotačního poradenství UniCredit bank Petra Klůnová potvrzuje, že je mezi firmami o dotace zájem

Z operačního programu Podnikání a inovace, který spadá pod ministerstvo průmyslu, už podniky dostaly k dispozici zhruba 68 miliard korun. A mohou se hlásit o další dotace. „Aktuálně bych řekla, že je nejvyšší čas žádat o dotaci na projekty firem. Pokud nějaký takový zájem mají, tak by si to měly rozmyslet co nejdříve, neboť jsou vyhlašovány v tomto období poslední výzvy a rozdělují se poslední alokace z těchto programů pro podnikatele,“ vysvětluje.

Jedná se například o podporu na rekonstrukce nemovitostí nebo investice do průmyslové zóny. Nově ale musí firma podávat se žádostí také stavební povolení. V běhu je rovněž program Ekoenergie, který je zaměřený na podporu výstavby malých vodních elektráren.

„Na přelomu června a července budou přijímány žádosti na úspory energie, to znamená projekty zateplování, projekty rekonstrukcí otopné soustavy, rekonstrukcí zdrojů s cílem zvýšení energetické účinnosti. To znamená cokoliv, co povede k lepšímu hospodaření s energetikou ve firmách,“ pokračuje Klůnová.

Realistické cíle a zajištěné financování

„Dalším programem, který aktuálně běží, je Marketing, což je možnost pro malé a střední firmy získat dotace na účast na zahraničních veletrzích a výstavách a zároveň na tvorbu propagačních materiálů za tímto účelem,“ dodává.

Od září budou přijímány žádosti v programu na specifické vzdělávaní zaměstnanců. Podniky mohou získat i dotace na snižování emisí a zkvalitnění ovzduší. Žádosti přijímá operační program Životní prostředí.

Těm, kdo nemají se žádáním o dotace žádné zkušenosti a chtějí se o ně ucházet, Petra Klůnová radí, aby se spojili se silným a zkušeným externím partnerem. Měli by mít také realistické cíle. „Neboť to, co do té žádosti napíší a k čemu se zaváží, tak zpravidla je potom nutné splnit. A není to již tak snadné měnit během realizace projektu. Určitě je třeba mít zajištěné financování,“ upozorňuje s tím, že evropské projekty jsou propláceny až zpětně.

Proto by se měl podnik poradit například s bankou už v době, kdy o projektu přemýšlí. Banka mu může poskytnout finance a většinou je i schopná provést ho celým procesem žádání o dotace.

Jitka Hanžlová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme