Úspory zkomplikují fungování soudů i Pražského hradu

Škrty až o polovinu původního rozpočtu čekají mimo jiné Kancelář prezidenta republiky nebo Ústavní soud. Resort spravedlnosti by měl dostat o 12 procent méně než letos, soudy se obávají snížení své výkonnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (pohled ze Špilberku)

Ústavní soud v Brně (pohled ze Špilberku) | Foto: Marián Vojtek

Spravedlnost musí v příštím roce vystačit s 18,8 miliardami korun. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník tvrdí, že soudy mohou šetřit jen tak, že budou méně pracovat. Dvě třetiny jejich nákladů totiž tvoří mzdové prostředky.

„Můžeme také posílat méně pošty, pověřovat méně advokátů, platit jim méně peněz, ale to bychom se vrátili do 90. let. Za rok 2009 i 2010 došlo k nárůstu sporné agendy, tzn. občansko-právních sporů o několik desítek procent, takže už dnes je situace v soudnictví napjatá,“ varuje Lichovník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník a tajemních prezidenta republiky Ladislav Jakl o úsporách

Shoduje se s ministrem Pospíšilem, že by mohly vzrůst soudní poplatky, jejichž výše je stejná od 1. ledna 2001. Podle Lichnovského to nezpůsobí potíže lidem, kteří by na ně nebo na advokáty neměli. Pokud prokážou opodstatněnost žádosti, soud je od poplatků osvobodí tak, jak to platí již nyní.

Dalším uvažovaným opatřením je snížení platby obhájcům ex offo. Lichnovský se obává neochoty advokátů k těmto obhajobám: „Oni mohou být ustanovováni jen se svým souhlasem, takže to nebezpečí tady je.“

Hrad odloží opravy

O třicet milionů korun také přijde Pražský hrad. Z toho o devět na provozních nákladech a asi jedenadvacet na investičních.

Podle tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla s tím prezidentská kancelář i Správa Pražského hradu počítají, nicméně zejména omezení investičních nákladů může způsobit potíže.

„Šetření se může dotknout i oprav na Pražském hradě, které jsou před dokončením nebo dokonce dokončené a ještě nebyly zaplacené. V investičním plánu určitě některé investice posuneme, jiné zrušíme. Ale vzhledem k velikosti Hradu to nebude jednoduché,“ vysvětluje Jakl.

Lucie Maňourová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme