Ústavní soud: Zaměstnavatel má nárok na seznamy stávkujících

Odboráři musejí nadále poskytovat zaměstnavatelům jmenné seznamy účastníků stávek při jednání o kolektivních smlouvách. Ústavní soud totiž zamítl návrh čtyř desítek někdejších poslanců za ČSSD na zrušení ustanovení zákona o kolektivním vyjednávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Podle levicových politiků a odborů jsou jmenné seznamy protiústavní a vedou k šikaně a propouštění zaměstnanců. Ústavní soudci jim ale za pravdu nedali. Mají zato, že byť je stávka legální, může způsobit například v hromadné dopravě velké komplikace a škody.

Předejít těmto škodám ze strany zaměstnavatele se Ústavnímu soudu zdá legitimní, říká předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: "Zaměstnavatel potřebuje vědět, kteří lidé, na kterých pracovištích nebudou pracovat, aby buď v těchto provozech zastavil výrobu, nebo sehnal náhradu. Aby také věděl, komu má za tu dobu vyplácet dávky a mzdu a komu ne."

Sporná povinnost má i přes verdikt Ústavního soudu skončit k 1. lednu 2007, kdy vstupuje v platnost nový zákoník práce. Pravicová vláda se ale snaží jeho působnost odložit.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme