Ústavní soud zamítl stížnost kampeličky, blokace jejích účtů byla v pořádku

Justice nechybovala, když loni zablokovala účty Metropolitního spořitelního družstva. Ústavní soud tak zamítl stížnost proti postupu Vrchního státního zastupitelství a Vrchního soudu v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní shromáždění členů Metropolitního spořitelního družstva proti odebrání licence Metropolitnímu spořitelnímu družstvu

Protestní shromáždění členů Metropolitního spořitelního družstva proti odebrání licence Metropolitnímu spořitelnímu družstvu | Foto: Filip Jandourek

Kampelička přišla v prosinci definitivně o licenci a skončila v konkurzu. Na účtech měla podle dostupných informací asi 2,3 miliardy korun. Jejich zablokování považovala za likvidační.

Oprávnění podnikat odebrala Metropolitnímu spořitelnímu družstvu Česká národní banka (ČNB). Centrální bance vadila zejména neobezřetnost při poskytování úvěrů.

Banka dále poukázala na pochybení, která mohou souviset s podezřením policie, že se Metropolitní spořitelní družstvo podílelo na údajném vyvádění peněz do zahraničí. Policie však zatím podezření neprokázala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer komentuje možné změny v pojištění vkladů kampeliček. S úpravou pravidel přišel současný šéf centrální banky Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Hospodářským novinám řekl, že kampeličky jsou rizivkovější než jiné finanční domy. Klienti by to měli vědět dopředu. Singer v téhle souvislosti také navrhne změnu pojištění vkladů. S tím ale nesouhlasí někteří jiní odborníci.

„Ten Fond pojištění vkladů nechrání jen drobné vkladatele proti tomu, aby přišli o své úspory, ale zároveň udržuje určitou míru stability finančního systému tak, aby nedocházelo k takzvaným runům na banku. To znamená, že vkladatelé si velmi rychle vyberou své úspory, a to prakticky žádná finanční instituce nemůže ustát," reagoval bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Niedermayer navíc dodal, že dnešní systém je zavedený všude v Evropě. Navíc by se mohlo jednat o porušení pravidel rovných podmínek na trhu.

„Říct, že určitý segment je více rizikový, to je otázka, kde by se tato úvaha zastavila. Pak bychom mohli skončit u toho, že různé skupiny bank budou různým způsobem pojištěné," doplnil Niedermayer. Singer chce svůj návrh projednat na první schůzce s novým ministrem financí.

Nikola Bojčev, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme