Ústecká Setuza zůstala bez páry, výroba biosložky je ohrožena

Výroba metylesteru v ústecké Setuze je ohrožena. Podnik, který je klíčovým dodavatelem této povinné příměsi do nafty, musel odpoledne v Ústí nad Labem zastavit výrobu. Důvodem je přerušení dodávek páry od firmy Energy. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setuza

Setuza | Foto: Jan Rosenauer

"K tomu razantnímu snížení dodávek přistoupila Energy uprostřed probíhajících jednání o cenách dodávek, které jsou podle našeho názoru předražené," řekla mluvčí Setuzy. ČTK uvedla, že k přerušení dodávky došlo kvůli dluhům Setuzy. Společnosti Energy má dlužit zhruba 100 milionů korun.

Manažeři obou společností budou spolu jednat patrně až do rána. Setuza zvažuje i změnu dodavatele. Její provozy na výrobu metylesteru v Olomouci a Mýdlovarech pracují normálně.

Firma má ročně vyrobit 160 tisíc tun metylesteru. Každý den výpadku pro ni znamená ztrátu. Mluvčí Marie Logrová ale zatím nechce říct, jak velkou. "Já bych v tuto chvíli nechtěla předjímat ztráty nebo další záležitosti, protože ta jednání neustále probíhají i ve večerních hodinách a budou pokračovat ráno. Věřme, že budou úspěšná."

Firma Energy je pro ústeckou Setuzu jediným dodavatelem páry, elektrické energie a plynu. Není vyloučeno, že na ni má stále vliv uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který ji ovládal až do loňského roku.

Setuza je největším výrobcem biosložky do paliv u nás. Konkurovat jí může jen jihlavský Agropodnik s méně než polovičním objemem výroby. Metylester se v Česku začal povinně přimíchávat do nafty před 14 dny. Jeden litr jej má obsahovat v průměru dvě procenta.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme