Úterý posledním dnem pro podání daňového přiznání

Dnes byl poslední den pro odevzdání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmu za minulý rok. Navzdory očekávání se obešel bez závažnějších problémů a dlouhých front. Zástupy opozdilců zvládaly finanční úřady po celé republice většinou v klidu, protože se na ně připravily. Největšímu náporu čelily finanční úřady pro Prahu 5, 6 a 7. Ve srovnání s minulým rokem ale i tam byl nával lidí v poslední den o něco menší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daň z příjmu

daň z příjmu | Foto: Ministerstvo financí ČR

Jiná situace platí pro ty, za které přiznání podává daňový poradce. Ti mají ještě čas. Během úterka ale musí na finanční úřad doručit potvrzení o zmocnění k zastupování. Současně musíte také daň zaplatit. Pokud to nestihnete hrozí vám vysoká pokuta, jak dodává Ivana Adamcová z Finančního ředitelství v Ostravě.

"Za pozdní podání daňového přiznání hrozí zvýšení daňové povinnosti až o deset procent. Za pozdní zaplacení daně potom penále, které činí desetinu procenta za každý den prodlení," připomíná Ivana Adamcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Adamcová: Daně

Ještě hůř dopadne ten, kdo nesplní ani jednu povinnost - přiznání nepodá a daň nezaplatí. Denní sazba je v tomto případě dvě promile z dlužné částky.

Už zhruba tři roky eviduje Ministerstvo financí celkový objem daňových nedoplatků zhruba na úrovni 100 miliard korun. Přestože se ani minulý rok nedařilo tuto částku snížit, tak podle analytika ministerstva Ladislava Menšiče se platební morálka současných daňových poplatníků nezhoršuje. "I kdyby všichni pláci daní okamžitě začali platit a plnit své závazky vůči veřejným rozpočtům, tak přesto by ty nedoplatky narůstaly. Jde o to, že ony narůstají v důsledku průběžně rostoucího časového penále."

Více než třetina ze stomiliardové výše daňových pohledávek je totiž za podniky, které jsou v konkurzu. Nejvyšší kontrolní úřad tvrdí, že pokud chce stát zlepšit vymáhání daní, měl by především zabránit tomu, aby podnikatelé zcela beztrestně opustili předluženou společnost a zakládali k dalšímu podnikání ve stejném oboru novou firmu.

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme