Útoky na indickou Bombaj měly jen velmi malý vliv na trh

Včerejší bombové útoky na indické město Bombaj investory nevyděsilo. Exploze, které podle agentury RTT zabily 21 lidí a 141 jich zranily, sice přispěly po otevření trhu k mírnému poklesu indexu Sensex. Masivní výprodeje, kterých se někteří investoři po zkušenosti s často zmiňovanými útoky v roce 2008 obávaly, ale nenastaly. Indická rupie pak dokonce v důsledku dění ve Spojených státech vůči dolaru posílila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie prohledává Zaveri bazar v Bombaji, kde vybuchla jedna z bomb.

Policie prohledává Zaveri bazar v Bombaji, kde vybuchla jedna z bomb. | Zdroj: Reuters

Index Sensex po otevření ztratil jen několik desetin - a to nejen kvůli Bombaji, ale i obavám ze snížení amerického ratingu a krizi v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl Dan Vořechovský ze společnosti Vořechovský Capital Management..mp3

„Bombové útoky měly jen velmi malý vliv na trh. Dá se říct, že na obchodování se téměř vůbec neprojevily. Ten důvod je zřejmě ten, že jde o určitý projev nenávisti v rámci palestinsko-indických vztahů, na které jsou v Indii poměrně zvyklí,“ říká Dan Vořechovský ze společnosti Vořechovský Capital Management.

Ohodnocení indických akcií se přiblížilo dvouletému dnu. Investoři proto začali ve středu opatrně nakupovat. Vývoj ve světě podle Dana Vořechovského příliš nenahrává optimistickému pohledu do budoucna:

„Sleduje se nejenom aktuální vývoj ve Spojených státech, ale zejména hospodářské perspektivy americké ekonomiky a vývoj dluhu v Evropě. V Asii se zase očekává, že by mohly nastat určité problémy v čínské ekonomice, indická ekonomika se delší dobu potýká s poměrně vysokou inflací, velkou nezaměstnaností a klesajícími investicemi ze zahraničí. Perspektivy do druhého pololetí nejsou příliš optimistické.“

Zahraniční investor dá spíše přednost Číně před Indií,protože Čína je ekonomicky rozvinutější.

„Čína určitě nabízí větší stabilitu a některá odvětví jsou pro zahraniční investory hodně zajímavá, zatímco Indie nabízí spíš stále jen svůj potenciál, který je značně nevyužitý, zejména v důsledku velmi špatné hospodářské politiky,“ dodává Vořechovský.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme