Utrácíme celkem ochotně

Lidé v loňském roce ochotně utráceli, a maloobchodníkům se proto o pět procent zvýšily tržby. Nejlépe se jim dařilo před Vánocemi, kdy utržili o 6,3 procenta více než v předešlém roce. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Rostoucí tržby maloobchodníků jsou pro naši ekonomiku dobrou zprávou, protože chuť domácností utrácet pomáhá růstu našeho hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobazar

Autobazar | Foto: Jan Rosenauer

Utrácíme stále více a to především za automobily a pohonné hmoty. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška měly na růst tržeb vliv zejména dva faktory. "Jednak vysoký růst reálných příjmů, ke kterému docházelo během celého roku a jednak konkrétně pro prosinec určité předzásobení obyvatel v obavách před lednovým zdražením. To předzásobení je patrné například u pohonných hmot, jejichž prodej vzrostl meziročně o téměř 19 procent v prosinci."

Méně začínáme podle českého statistického úřadu utrácet za kosmetiku a potraviny. "Letošní rok bude ale pro malochod méně příznivý," vysvětluje hlavní ekonom HVB bank Pavel Sobíšek. "Ne, že by tržby měly klesat, ale jejich růst podstatně zpomalí jednak kvůli nižšímu přírůstku mezd, jednak kvůli rostoucí inflaci. Aby celá ekonomika udržela svůj loňský růst, bude si muset najít nějaký přídavný motor."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme