Úvěrová spolehlivost Česka podle Fitch Ratings zůstává na stupni AA-. Hospodářství poroste pomaleji

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Výhled ratingu je stabilní. Agentura ale očekává od nové vlády premiéra Petra Fialy nižší schodky veřejných financí. Fitch také snížil odhad letošního růstu českého hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavebnictví ale je v tu dobu již zasaženo nedostatkem materiálu a vysokým růstem cen.

Hospodářství poroste pomaleji (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Agentura snížila svůj odhad deficitu českého vládního sektoru na 4,1 procenta HDP z předchozích pěti procent. Fitch očekává, že budoucí vláda Petra Fialy dodrží svůj slib a navrhne nový státní rozpočet s nižším schodkem.

Česká národní banka banka zpřísnila podmínky pro hypotéky. Pro lidi do 36 let budou limity mírnější

Číst článek

„Jednaní o míře a rychlosti zpřísňování fiskální politiky ale mohou být komplikovaná a politicky citlivá vzhledem k nesourodé skladbě (vládní) koalice,“ uvedla agentura v tiskové zprávě. Očekává, že v letech 2022 a 2023 se sníží vládní výdaje a klesne dynamika růstu platů ve veřejné sféře.

Fitch také varuje, že české deficity zůstanou i v příštích letech vyšší, než kolik činí odhadovaný průměr dalších zemích ve stupni AA. Celkový dluh vyjádřený poměrem k HDP ale bude zřejmě nižší, než je odhadovaný průměr států ve stupni AA.

Odhad růstu české ekonomiky v letošním roce agentura snížila z 3,8 procenta na 3,1 procenta. Poukázala při tom na problémy v automobilovém průmyslu, kde se výroba propadla kvůli nedostatku polovodičů a dalších součástek.

Kde má vláda šetřit? Vodítkem jsou nálezy kontrolorů a srovnání se světem, radí ekonomka Zamrazilová

Číst článek

V příštích dvou letech by pak české hospodářství mělo růst v průměru o 4,4 procenta ročně. Podle agentury se česká ekonomika jeví jako odolná vůči restrikcím zavedeným v souvislosti s pandemií.

Na stejném stupni jako Česká republika Fitch Ratings potvrdila úvěrovou spolehlivost Velké Británie.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme