Armagedon se v ekonomice nekoná, nevidíme problémy firem splácet úvěry, říká Jan Juchelka

Ačkoliv výhled ekonomiky loni po vypuknutí války na Ukrajině a s tím spojené energetické krize a zdražování nevypadal dobře, situace zatím letos nijak drastická není. Podle generálního ředitele Komerční banky Jana Juchelky banky nezažívají žádný velký problém se schopností klientů splácet své úvěry. Banka také na základě vlastních prognóz na rozdíl od státních institucí čeká letos mírný růst ekonomiky, zhruba o osm desetin procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Peníze a vliv Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Českých bank by se podle Juchelky neměla dotknout ani nervozita, kterou vyvolaly pády tří amerických bank a švýcarské Credit Suiss (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V české ekonomice se nekoná nějaký armagedon. Jsme svědky toho, že čeští exportéři si našli svou cestu odbytu pro své výrobky a služby tak, jak byli zvyklí. Může je trápit silná koruna a zvýšený náklad na financování, protože úrokové sazby jsou výše, než tomu bylo v předchozích letech. Nicméně v globálu je to situace, která se nedá nazývat nějakou permanentní nebo drastickou krizi,“ řekl Juchelka v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý díl pořadu Peníze a vliv. Moderuje Jana Klímová.

Českých bank by se podle něj neměla dotknout ani nervozita, kterou vyvolaly pády tří amerických bank a švýcarské Credit Suiss. Podle Juchelky šlo o specifickou situaci daných bank. Například americká Silicon Valley Bank byla úzce zaměřená na investice do start-upů.

„Také nakupovala dlouhodobé cenné papíry a nezajišťovala se pro případ, že bude potřebovat mít likviditu k dispozici. V Česku takto úzce zaměřené banky v té množině relevantních bank neexistují,“ upozornil Juchelka. Podobně specifický je podle něj i příběh švýcarské Credit Suiss. „Byl to individuální problém jedné banky,“ uvedl.

Komerční banka patří mezi pět velkých českých bank, které vlastní stavební spořitelnu. Juchelka tak kritizuje záměr vlády seškrtat státní podporu stavebního spoření, která dosahuje ročně přes čtyři miliardy korun.

Stavební spoření je neefektivní, řekl Bartoš. Státní příspěvek by převedl na jinou podporu bydlení

Číst článek

Podpora vlády formou státního příspěvku ve výši 10 procent naspořené částky za rok motivuje lidi ke vkladům právě u stavebních spořitelen. Celkem tam lidé mají uloženo přes 340 miliard korun. Z těchto peněz pak banky poskytují na stavební účely dlouhodobé půjčky.

„V případě, že tato mohutná základna depozit nebude tak stabilní, jako doposud byla, tak se může stát, že se celý ten systém zhroutí do sebe,“ varuje Juchelka.

Efektivita stavebního spoření?

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše je z pohledu státu stavební spoření neefektivní, neplní svůj účel a fakticky státní příspěvek jen pokryje bance náklady na vedení účtu.

Podle Juchelky stavební spořitelny ale zřizuje zvláštní zákon, takže mají povinnost vklady přeměnit v účelové úvěry. „Ty se v současné době nejvíce čerpají na zateplení domů, na instalaci fotovoltaických panelů na střechy rodinných domů nebo na instalaci tepelných čerpadel,“ uvedl šéf banky.

Dohodářům bude třeba zvýšit odvody. Jinak hrozí, že nedostanou důchody, řekl ministr práce Jurečka

Číst článek

Pro vládu by tak podle něj mohly být i distribučním kanálem pro podpory z evropských fondů týkající se bydlení či moderní energetiky.

„Přibližně 60 procent českých domácností a domů potřebuje nějakou renovaci, nějaké nové zateplení nebo lidé touží po tom, aby si vyráběli autonomně svoji elektřinu a mohli čelit nejistotě na trhu s dodávkami tepla a elektřiny. A k tomu mají stavební spořitelny unikátní produkt, který je splatný až do dvaceti let a nevyžaduje žádnou zástavu nemovitosti. Ten ale v podstatě může vymizet v případě, že ta depozitní část podnikání nebude,“ uvedl šéf Komerční banky.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme