Už devět bankovních domů nabízí ovládání účtu přes chytrý telefon

Stále více českých bank umožňuje lidem přístup na účet přes chytrý telefon. Aplikace devíti bankovních domů si stáhly už desítky tisíc Čechů. Co se týče bezpečnosti, podle odborníků je riziko krádeže peněz nebo citlivých dat stejné jako u klasického internet bankingu, tedy velmi malé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone - chytrý telefon

Smartphone - chytrý telefon | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Výkonný fotoaparát, emailový klient, noviny a teď už i správa účtů do kapsy. To všechno a mnohem víc dnes představují chytré telefony. Jejich vzrůstající popularity si všimlo už devět českých bankovních domů. Ty svým zákazníkům nabízejí zcela novou službu - tzv. smartbanking.

Jedná se o tyto banky: Fio, ČSOB a Era, Komerční banka /zatím neumožňuje správu účtů/, mBank, Citi, GE Money bank, Česká spořitelna, Equa bank a UniCredit. Bezplatnou aplikaci své banky si do mobilu stáhlo už přes 100 000 lidí. A aktivně využívá službu více než polovina z nich.

Zkušenosti hodnotí vesměs pozitivně. Hodně chválí třeba mBank nebo Servis 24 od České spořitelny. Největší ohlas má ale aplikace od ČSOB a Ery - tu si zatím stáhlo také nejvíc zákazníků - 43 000 z toho 26 000 jí používá aktivně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkušenosti se smartbankingem shrnula v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Alžběta Havlová

Aplikace v mobilu je sice pohodlná, lidé by si ale měli dávat o to větší pozor na případnou ztrátu nebo krádež telefonu.

Záleží také na operačním systému, iOS pro iPhony je podle expertů o něco bezpečnější než platforma Android.

Banky vkládají do aplikací různá omezení, například platební limity. Takzvaný smartbanking tak má být stejně bezpečný jako klasické internetové bankovnictví.

„Já myslím, že jsou bezpečné. Vzhledem k tomu, jaká je reálná velikost uživatelské základny, která používá právě mobilní bankovnictví, tak jsou bezpečné. Útočníkovi se moc nevyplatí dnes na takovýto typ aplikace útočit, protože může ovládnout pouze málo účtů. Případně díky takovým věcem, jako jsou transakční limity, není schopen příliš někoho poškodit, ani tím nevyvolá moc velkou publicitu, o kterou často útočníkům jde především,“ říká vývojář Petr Dvořák ze společnosti Inmite.

Veškerá komunikace šifrovaná. Přístup k účtu z mobilu je zpravidla zajištěn loginem, heslem, identifikačním číslem. Transakce navíc potvrzuje klient PINem nebo SMSkou. Některé banky pro smartbanking také nastavují výše zmiňované týdenní limity - třeba ve výši 15 000 korun u GE Money Bank.

Přes mobily a tablety kontrolují lidé hlavně své zůstatky na účtech a zobrazují si šablony platebních příkazů.

Smartbanking má nejvíc fanoušků mezi lidmi od dvaceti do čtyřiceti let. Podle ČSOB si ale jejich aplikaci stáhli i klienti nad sedmdesát let.

Milan Kopp, Alžběta Havlová, Kristýna Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme