Už třetí bankrotující město v Kalifornii žádá o soudní ochranu před věřiteli

V Kalifornii během dvou měsíců žádá o soudní ochranu před věřiteli už třetí město. Po Stocktonu a Mammoth Lakes je to San Bernardino. Město, které má asi 210 tisíc obyvatel, leží asi sto kilometrů východně od Los Angeles. Kromě dalších problémů má navíc asi šestnáctiprocentní nezaměstnanost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patník města San Bernardino

Patník města San Bernardino | Zdroj: Reuters

Nejlidnatější americký stát patří zároveň k těm nejbohatším, kalifornská města i přesto upadají do dluhů. Proč?

„Konkrétně Kalifornie byla velice zasažena splasknutím bubliny na realitním trhu během krize, což se pochopitelně také promítlo do příjmů tamních měst,“ vysvětluje jednu z příčin makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příčinách i důsledcích bankrotu kalifornských měst na Rádiu Česko mluvil makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče

Druhým problémem kalifornských měst je podle něj neuvážená expanze výdajů před krizí, a to zejména na platy a důchody tamních úředníků.

Soudní ochrana před věřiteli je pro dotyčná města určitým vysvobozením. Umožňuje jim totiž určitou příležitost k ozdravení financí.

„To dané město může restruktualizovat svůj dluh, to znamená, že odepíše část svých závazků vůči svým věřitelům. Dále je to také pro města možnost, jak vynegociovat dohody s odbory a poněkud snížit náklady na platy a důchody úředníků,“ přibližuje Franče.

„Má to ale i své nevýhody, konkrétně se města musí zavázat k poměrně drsné restrikci výdajů. V případě San Bernardina to bude snížení výdajů až o zhruba jednu třetinu, což je opravdu drsná úspora,“ říká.

‚Je to takový americký folklór‘

V porovnání s Českou republikou je podle Frančeho zadluženost měst ve Spojených státech velice častý problém.

„Tamní města se více spoléhají na dluhopisový trh a na rozdíl od českých měst, které mají konzervativní hospodaření, maximálně se spoléhají na bankovní úvěry, ale málokdy emitují vlastní obligace, je to velice častý problém. Je to takový americký folklór.“

Analytici se bojí, že když zadlužená města radši požádají o ochranu před věřiteli, než aby zaváděla nepopulární úsporná opatření, tak to může mít špatný dopad na americký trh komunálních dluhopisů.

„Pokud by k něčemu takovému ve větší míře došlo, tak i ostatní města, která jsou relativně méně zadlužená, by v důsledku toho musela platit vyšší úroky ze svých obligací,“ objasňuje možné dopady finanční nezodpovědnosti amerických měst Franče.

Martin Křížek, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme