Uživatelé Airbnb si oblíbili Prahu. Bude potřeba nastavit pravidla, říká digitální koordinátor

Podíl zahraničních turistů, kteří využívají placené ubytování v soukromí - tzv. systém Airbnb, roste v posledních dvou letech stále rychlejším tempem. A Praha se dostala do desítky nejžádanějších měst na světě - konkrétně na deváté místo. Nejčastěji si lidé přes tuto aplikaci rezervovali ubytování v Londýně, Paříži a Barceloně. Rekordní nárůst o 940 procent pak zaznamenala kubánská Havana. Podíl sdíleného ubytování v Česku dosahuje asi 25 procent celkového počtu přenocování.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha láká turisty z celého světa

Praha láká turisty z celého světa | Foto: Fotobanka Pixabay

Tato popularita sebou nese výhody i nevýhody. „Je jasné, že tady máte určité formy sdílení bydlení, které jsou pouze občasným přivýdělkem. Například v momentě, kdy někdo odjíždí na 3-4 týdny, může svůj byt vložit na Airbnb, protože jinak by zůstal ladem. Ale existují i případy, kdy lidé koupí tři patra nového domu, a pak to prodávají pomocí Airbnb zčásti jako hotel," říká pro Český rozhlas Plus koordinátor digitální agendy ČR Ondřej Malý.

Evropská komise se zastala služeb Uberu a Airbnb, nechce je zakazovat

Číst článek

Podle něj je nutné obě využití této platformy od sebe oddělit a zajistit především to, aby na tom stát netratil na daních. „Jde o to najít tu správnou hranici, od které je to už regulérní podnikání, a potom říci, jaká pravidla má smysl stanovit."

Evropská komise vydala v červnu loňského roku obecná vodítka, která mají doporučující charakter. Podle Malého komise doporučuje přistupovat k internetovým platformám typu Airbnb pozitivně, neregulovat je příliš a snažit se komunikovat s ostatními státy. Ty totiž v současnosti pro tyto systémy uplatňují odlišná pravidla.

„Je to prostě fakt, tam není co vítat, či nevítat, musíme se s tím nějakým způsobem vypořádat. Je nutné vytvořit takové prostředí, kde technologie, kterou používají lidé k tomu, aby si objednali ubytování, nebyla použita pro obcházení pravidel," dodává Malý.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme