Uživatelům tajného virtuálního tržiště zmizely stamiliony v bitcoinech. Podezřelým je Čech

Z internetu zmizelo virtuální tržiště Sheep Marketplace, které sloužilo například k anonymnímu prodeji drog. Jeho uživatelé ztratili, údajně vinou podvodníka, v přepočtu až 90 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun) v takzvaných bitcoinech. V diskusích na webu je za pachatele krádeže označovaný jistý český programátor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Virtuální měna bitcoin, se kterou se obchoduje na internetové síti, zaznamenala v poslední době prudký růst vůči dolaru. Některé transakce se ale pohybují přinejmenším na hraně zákona nebo spíš za ní. Týkají se totiž i nelegálního zboží, hlavně drog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podrobnosti případu krádeže bitcoinů z virtuálního tržiště se Radiožurnál ptal Davida Polesného ze serveru Živě.cz

Proti takovým stránkám zasahují bezpečnostní služby. Jednu z nich například zavřela na podzim americká FBI. A teď zmizelo z internetu i tajné virtuální tržiště Sheep Marketplace. Na vině je ovšem tentokrát podvodník.

„Zde se bitcoin hojně používá k platbám, protože díly své anonymitě je takto snadno využitelný. A protože si uživatelé na tomto tržišti zakládají účty pro obchodování, tak svěří své bitcoinové majetky tomuto úložišti a provozovatel zřejmě tyto nashromážděné bitcoiny uživatelů prostě ukradl. Tržiště zavřel a s bitcoiny utekl,“ popsal princip podvodu redaktor serveru Živě.cz David Polesný.

S virtuální měnou bitcoin se obchoduje jen po síti. Někteří odborníci dokonce říkají, že lidé s bitcoinem obchodují ve virtuálním světě. Znají jeho hodnotu, můžou ho mít na webovém účtu, kde se s ním obchoduje, ale ne v peněžence, kterou nosí u sebe. Koupit si za něj nelze jídlo ani auto, protože to není oficiální platidlo. Lidé můžou mít za bitcoiny třeba jen některé webové služby. Podle kritiků se měna zneužívá i k financování nejrůznějších nelegálních obchodů. Její hodnota prudce roste, ale i klesá.

V anonymní zóně internetu, kde se podobná tržiště provozují, je podle něj velmi těžké zjistit, kdo za krádeží stojí. Zmíněný Čech, kterého poškození uživatelé označují za možného pachatele, obvinění odmítá.

„Programátor prý provozoval na veřejném internetu fandovskou stránku, respektive poskytoval jí hosting, a díky tomu se dostal do veřejných záznamů ve spojitosti se jménem Sheep Marketplace. Byly tam ještě nějaké drobné indicie, ale rozhodně se nejedná o žádné přímé důkazy. Myslím si, že i ty drobné indicie nemají příliš velkou váhu,“ připomněl Polesný.

Bitcoin funguje od roku 2009. Jeho hlavní předností je úplná decentralizace - je navržený tak, aby nad ním neměl kontrolu žádný stát, vláda ani jednotlivec včetně autora měny. Nikdo tak nemůže ovlivňovat kurz bitcoinu, padělat ho, zabavovat účty či kontrolovat peněžní toky.

Odborníci ale časem očekávají regulaci ze strany států a bank, například Německo již v letošním roce měnu oficiálně uznalo a zavedlo z ní daně. „Hodnota neustále roste, protože principielně je to deflační měna, na druhou stranu může ta populační bublina velice rychle splasknout a hodnota se prostě rozmělní. Bude z toho pár milionářů, ale zase i spousta poškozených,“ dodává David Polesný.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme