Majetkový úřad hlásí třetí nejvyšší příjem v historii. Prodejem věcí za letošek vydělal 1,4 miliardy

Tisíce nemovitostí, desítky zvířat a pestrou paletu předmětů nejrůznějšího druhu prodal letos Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Letošní rok byl pro něj z hlediska příjmů mimořádně úspěšný, řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka. Zhruba v polovině prosince evidoval podle něj úřad výnosy kolem 1,4 miliardy korun, což je třetí nejvyšší částka ročních příjmů v historii. Tento úřad existuje od července 2002.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prodával na přelomu září a října například tento vůz Lancia Thesis

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prodával na přelomu září a října například tento vůz Lancia Thesis | Zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Mezi věcmi, které připadly státu z pozůstalostí bez dědiců nebo propadly z trestné činnosti, byli letos například šperky, automobily, psi, starožitný nábytek nebo i rodinné domy či pozemky.

Co s domy a pozemky, které nikomu nepatří? Jejich počet se snížil, některým úřad našel nové vlastníky

Číst článek

K nejdražším prodaným položkám v letošním roce patřil třetinový podíl v bytovém domě v ulici Myslíkova v Praze 1 za 50,1 milionu korun, uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka. Minimální cena za budovu i pozemek byla 42,1 milionu korun. Novým majitelem se stala společnost STN Praha s.r.o.

Úřad letos doposud uzavřel 128 kupních smluv s částkou převyšující jeden milion korun. „Jednalo se o 118 nemovitostí a deset položek movitého majetku,“ sdělil mluvčí. K 30. listopadu se podle něj podařilo prodat 4443 nemovitostí za zhruba 798 milionů korun.

Až pětkrát více bytů, domů či pozemků převádí úřad dlouhodobě zdarma, a to hlavně státním institucím, obcím a krajům. Letos se to týkalo 17 838 nemovitostí, řekl Ležatka.

Nový domov pro psy a kočky

Úspěch podle něj úřad sklízel také na sociálních sítích, díky kterým se mu dařilo nacházet nové majitele zejména pro zvířata. Letos tam lidé sdíleli nejvíc příběh vlčáka z Plzeňska a 56 koček z Neratovic, kteří byli původním majitelům odebráni kvůli týrání.

I díky sociálním sítím úředníci prodali také zámky Načeradec a Brandýs nad Orlicí či historickou jednorannou brokovničku z roku 1860, dodal mluvčí. Aktuálně má podle něj úřad na facebooku 7200 příznivců, nedělá přitom žádnou reklamu.

Úřadu letos připadlo 306 zvířat, z toho 240 psů, 58 koček a osm koní. Nového majitele jich pak našlo 249, prodejem 64 a zbytek úřad lidem daroval. Nejdražší bylo podle Ležatky štěně francouzského buldočka za 6000 korun, nejlevnější čivava za 300 korun.

Jízdní kola v aukci

Internetové stránky Nabidkamajetku.cz navštívilo za letošek přibližně 660 tisíc návštěvníků, uvedl Ležatka. Od února 2018 se podle něj na webu uskutečnilo zhruba 5500 elektronických aukcí a stát v nich vydělal kolem 190 milionů korun.

Zájem byl v aukcích například o jízdní kola, kuchyňské spotřebiče, nářadí pro kutily, rybářské pruty, sportovní náčiní či různé umělecké předměty, vyjmenoval mluvčí. Lidé kupovali také automobily nebo motorky, dodal.

Do zatím nejúspěšnějšího roku 2015 chybělo úřadu 17. prosince kolem 530 milionů korun. Před čtyřmi roky získal 1,93 miliardy. Velkou část této sumy, a to 790 milionů korun, tehdy dostal z prodeje domu na náměstí Republiky. Druhým nejúspěšnějším rokem byl rok 2017, kdy úřad vydělal 1,75 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme