V americké Iowě se otevírá česká továrna na výrobu pneumatik

Čeští výrobci pneumatik útočí na americký trh. V Charles City v Iowě se dnes otevírá provoz továrny Mitas. Má ambici stát se důležitým hráčem mezi dodavateli radiálních pneumatik pro zemědělské stroje. Je to zatím největší jednorázová investice české firmy ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká gumárenská společnost bude vyrábět v Iowě pneumatiky (ilustrační foto)

Česká gumárenská společnost bude vyrábět v Iowě pneumatiky (ilustrační foto) | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Vystupuji z auta na prostranství před nákupním střediskem přímo v centru Charles City. Chci se zeptat místních obyvatel, jestli mají nějaké povědomí o tom, že se právě tady má otevírat továrna českých majitelů na výrobu zemědělských pneumatik.

A první člověk, na kterého náhodou narazím, je Bob Hrdlička. Živoucí důkaz toho, že právě v Iowě tvoří potomci českých přistěhovalců významnou část obyvatel. „Nová továrna bude přínosem,“ říká Hrdlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve městě Charles City bude guvernér státu na americkém středozápadě a na místě už natáčel zpravodaj ČRo ve Spojených státech Vít Pohanka

Charles City má asi 7,5 tisíce obyvatel. Když všechno půjde podle plánu zaměstná Mitas za nějakou dobu asi 260 místních. To možná nezní jako moc, ale pro město téhle velikosti je to důležité.

A stojí za tím hlavně dva čeští podnikatelé. Tomáš Němec a Oldřich Šlemr. Patří jim Holding Česká gumárenská společnost ČGS. Zdejší odbočka Mitas Severní Amerika je jeho součástí. Jak vysvětluje Tomáš Němec, pro výrobce pneumatik je důležité vyrábět přímo ve Spojených státech, jestli mají na zdejším trhu uspět.

„U finálního zákazníka je to pochopitelně důležitá záležitost, obzvlášť proto, že farmáři jsou známí jako trochu konzervativní část populace. Proto je to větší argument,“ upřesňuje Tomáš Němec.

Továrna za miliardu korun

Původně měla nová továrna stát 44 milionů dolarů. Kvůli urychlení se ale nakonec prodražila na víc než 52 milionů, tedy v přepočtu přes miliardu korun. Oldřich Šlemr, druhý vlastník ČGS, zdůrazňuje, že cílem nebylo za každou cenu investovat v Americe. Přirozeně se rozvíjející firma tohoto druhu a zaměření jen prostě hledá nový odbyt.

„Aspoň to tak necítím, že bych měl ambici investovat do Spojených států a potom chodit s transparentem – my jsme investovali do Spojených států. Tak to rozhodně není, je to prostě tak, že chceme vyrábět víc, prodáváme tady hodně, budujeme tady kapacitu,“ dodává Šlemr.

Na dnešní slavnostní otevření továrny Mitas přijede mimo jiné guvernér Iowy Terry Brandstad. I to asi podtrhuje význam české investice pro lidi v téhle části Ameriky.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme