V Anglii zkrachovala jedna z největších britských rafinérií

Jedna z největších britských rafinerií v Corytonu v jihovýchodní Anglii vyhlásila bankrot. Angličané se zalekli, že se zásoby benzínu a nafty krátí, a včera proto před některými čerpacími stanicemi vytvořili fronty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie v Corytonu v jihovýchodní části Anglie zbankrotovala

Rafinérie v Corytonu v jihovýchodní části Anglie zbankrotovala | Zdroj: Reuters

Příčinou krachu rafinérie je bankrot švýcarské firmy Petroplus, která rafinérii v Corytonu provozuje.

Konec Petroplusu přišel, když věřitelé zastavili firmě veškeré úvěry ve výši jedné miliardy dolarů. Společnost tak již dříve musela zavřít své provozovny ve Francii, Belgii a Švýcarsku.

Rafinérie v Corytonu je jednou z celkem osmi ve Velké Británii a je hlavním dodavatelem pohonných hmot na jihovýchodě Anglie. Zásobuje asi pětinu čerpacích stanic v této oblasti a 10 procent všech stanic po celém ostrovním království.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Odpoledního Radiožurnálu byl spolupracovník ČRo ve Velké Británii Milan Kocourek

Správci rafinérie v Corytonu ale podepsali dohodu se zákazníky, podle které mají být dodávky pohonných hmot obnoveny. Britské rafinérie a čerpací stanice navíc odebírají benzín i z dalších evropských zemí. Budoucnost 500 zaměstnanců podniku v Corytonu je ale přesto nejistá.

Britský ministr energetiky vyzval motoristy, aby nepodléhali panice, a za vládu vyjádřil přesvědčení, že v Londýně a v jihovýchodní Anglii nedostatek paliv nehrozí. Dnešní dohoda by navíc měla přispět k uklidnění situace.

Kluby motoristů přesto varují své členy před spekulanty, kteří současné situace omezené dodávky pravděpodobně využijí ke zvýšení cen benzínu i nafty.

Nejistá situace v případě dodávek ropy se tak projevuje na cenách paliv i ve Velké Británii. Další zvýšení cen se vedle bankrotu rafinérie v Corytonu očekává především v důsledku embarga Evropské unie na dovoz ropy z Íránu. V Anglii také stávkují řidiči cisternových vozů.

Ceny benzínu a nafty jsou v současnosti ve Velké Británii jedny z nejvyšších na světě.

Milan Kocourek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme