V ArcelorMittal Ostrava s napětím čekají na strukturální změny

Odboráři v ArcelorMittal Ostrava napjatě čekají, jak dopadne změna struktury skupiny v celé Evropě. Ocelářský komplex uzavře svůj provoz v belgickém Lutychu, kde mohou přijít o práci až čtyři tisíce lidí. Zatím není jasné, zda čekají změny i další velké ocelárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravský ArcelorMittal

Ostravský ArcelorMittal | Zdroj: ČTK

Nedovedeme si představit, že by nás měla potkat stejná situace v Ostravě, říká za odboráře za odboráře ArcelorMittal Ostravajejich zástupce Roman Bečica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborář z ArcelorMittal Ostrava Roman Bečica a analytik České spořitelny Petr Bártek ve Stalo se dnes Radiožurnálu

„V tuto chvíli je tady v rozmezí Ostravy a Polska pět jedoucích vysokých pecí a je signál, že minimálně jedna vysoká pec by měla být odstavena, takže máme obavu, aby to nebylo v Ostravě,“ uvedl.

Tyto obavy ještě zvyšuje odvysílání britského filmu Továrna, který tvrdě kritizuje ostravské ovzduší. Odborářů kvůli tomu dokonce sestavili krizový štáb. Snímek podle nich může přispět k zavření jedné ze dvou vysokých pecí, což by se podepsalo na osudu tisícovek zaměstnanců.

ČTĚTE TAKÉ: ArcelorMittal zavírá ocelárnu v Belgii, schází se regionální vláda

ArcelorMittal utlumuje své podniky kvůli nejistému vývoji hospodářství v Evropě. Podle analytika České spořitelny Petra Bártka se to ale týká hlavně západní části kontinentu.

„U nás zatím produkce stagnuje nebo mírně roste, takže pokud by měla dále snižovat produkce, mělo to být spíše dále na západ od nás. Zdá se, že region je zatím rezistentní vůči poklesům v problémových částech Evropy, ale to se může rychle změnit v případě, že dojde k recesi,“ míní analytik.

Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme