V ArcelorMittal Ostrava se rozhodovalo o platech zaměstnanců

Protesty akcionářů a rozhodnutí o platech zaměstnanců - tak to dnes vypadalo v sídle hutní firmy ArcelorMittal Ostrava. Zároveň valná hromada společnosti odhlasovala, že se kvůli nákupu emisních povolenek osamostatní Závod energetika. I toho se drobní akcionáři obávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

„Myslíme si, že úspěšní nebudeme, protože majoritní společnost nás z této ostravské firmy vytěsní,“ říká Petr Uvíra, jeden z malých akcionářů. Držel v ruce transparent, který paroduje nedávno ohlášenou investici do odprášení provozů. Uklízečka na něm neluxuje prach ale peníze.

Jeho kolega Petr Červenka velmi citlivě vnímá nevyplácení dividend, obavu, že kvůli osamostatnění energetiky bude firma vyvádět emisní povolenky do ciziny a také obecně špatnou komunikaci s vedením hutí. „Chování majoritního vlastníka není korektní, poškozuje veškeré minoritní akcionáře této společnosti,“ upozorňuje Červenka.

Společnost ArcelorMittal Ostrava zvažuje kvůli transparentům a stejně laděným billboardům trestní oznámení kvůli poškození dobrého jména. Tyto spory ale neovlivnily to, co dnes sledovali především zaměstnanci firmy.

Až osmnácté kolo vyjednávání s odboráři přineslo podpis nové kolektivní smlouvy. Platy letos zůstanou stejné, pouze dostanou všichni zaměstnanci 3000 korun jako bonus, potvrzuje generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Jednání s odbory označil jako velmi složité, ale ekonomická krize podle něj nedovolila větší růst platů. Jak ale slíbil, na podzim se bude o mzdách jednat znova.

Předseda rady odborů společnosti Vítězslav Prak doufá, že to ostatní pochopí. „Kolektivní vyjednávání v letošním roce bylo určitě nejtěžší ze všech v této firmě. Zaměstnancům se možná ze začátku bude zdát, že se mohlo hlavně finančně vyjednat něco víc, ale v téhle situaci naše pozice nebyla vůbec lehká,“ poznamenal.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme