V automobilce Škoda začíná boj o výši mezd

Odboráři z mladoboleslavské automobilky mají před sebou týdny vyjednávání. Už dnes se sejdou s vedením firmy a začnou debaty o nové kolektivní smlouvě. Jednat se bude především o mzdách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Flotila nových Superbů

Flotila nových Superbů | Foto: Škoda Auto

Firma už dříve prohlásila, že kvůli ekonomické krizi navyšovat platy zaměstnancům nehodlá. Odboráři ale nulové navýšení nechtějí připustit. S velkými nároky do boje o zvýšení platů ale tentokrát nepůjdou.

Konkrétně o platech zaměstnanců se podle vyjádření se podle šéfa odborářů Jaroslava Povšíka začne vyjednávat pravděpodobně až v březnu. Předcházet tomu budou dlouhá jednání.

Obě strany nejprve představí své vyjednávací týmy. Odboráři tentokrát počkají, s jakými požadavky přijde vedení firmy. Potom začnou jednat.

Nejtroufalejší požadavek vznesli před třemi lety, kdy chtěli prosadit zvýšení mezd o čtvrtinu. Přestože jejich požadavky zpočátku neprošly, v dalším boji byli úspěšní. Vystávkovali si o tři tisíce navíc.

O kolik chtějí navýšit tarif tentokrát, odboráři tají. Hlavní ale podle nich je udržet zaměstnanost. Stávající kolektivní smlouva vyprší 31. března. Ta nová má vejít v platnost v dubnu a trvat bude jeden rok.

Igor Maňour, Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme