V Brazílii poprvé vzlétlo vojenské letadlo s díly z Aera Vodochody

V Brazílii poprvé vzlétl nový typ nákladního vojenského letadla, do něhož dodává velké díly Aero Vodochody. Česká firma vyrábí pro letoun Embraer KC-390 zadní část trupu, všechny dveře a nákladní rampu. Z Vodochod pocházejí také náběžné hrany křídel, které v Aeru i vyvinuli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embraer KC-390

Embraer KC-390 | Foto: Aero Vodochody

Letoun v kamufláži brazilského letectva, který má na boku i české vlaječky, byl ve vzduchu hodinu a půl. Piloti provedli nezbytné testy a vyzkoušeli letové vlastnosti.

Embraer KC-390 je dosud největším letadlem vyrobeným v Latinské Americe. Je určený pro zásobování vojsk, tankování za letu i evakuační a humanitární operace.

„Je to milník v historii naší firmy, a to jako z pohledu konstruktérského, tak technologického. Naše firma vedla mezinárodní projekt, společný projekt brazilským letectvem," řekl Jackson Schneider, viceprezident Embraeru, který je třetím největším výrobcem letadel na světě.

Firma chce vyrobit 700 kusů nového typu a získat až 20procentní podíl v daném segmentu trhu. Brazilská armáda objednala zatím 28 nových strojů, nahradí jimi model Lockheed C130-Hercules. Koupi dvou nákladních embraerů zvažuje i česká armáda.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme