V Brně začal tradiční strojírenský veletrh

Naposledy před naším vstupem do Evropské unie začal v Brně Mezinárodní strojírenský veletrh. Jedním z hlavních témat, o kterých se na něm diskutuje, jsou změny, které českou ekonomiku příští rok čekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Špidla na veletrhu

premiér Špidla na veletrhu | Foto: Vladislav Galgonek

Mezinárodní strojírenský veletrh stále poutá velký zájem vystavovatelů - vyprodáno je všech 16 pavilonů včetně galerií a zájemci jsou umístěni i na nekrytých plochách. Letošní veletrh je mimořádný i tím, že je poslední před vstupem České republiky do Evropské unie. Je tedy logické, že právě přípravy na tento krok jsou hlavním tématem doprovodných programů.

Hlavně pro malé a střední firmy je to velmi důležité, protože například výsledky nedávného průzkumu na jižní Moravě ukázaly, že řada majitelů menších podniků vůbec netuší, co je po 1. květnu 2004 čeká. Stěžejní roli v tomto směru bude hrát Evropské konzultační centrum, v němž přední odborníci bezplatně odpoví na jakýkoli dotaz týkající se této problematiky.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra není v souvislosti se vstupem do Unie mnoho důvodů k přehnanému optimismu: "Uvědomme si, že v Rakousku, v zemi velmi bohaté a dlouhodobě zavedené v tržním systému, zkrachovalo po vstupu do EU téměř třicet procent malých firem. Nemysleme si, že u nás jich bude méně, když navíc jsme podkapitalizováni, nemáme zdaleka takovou zkušenost v pohybu na normálním, standardním trhu. Proto si myslím, že obzvlášť firmy, které nemají tak velké kapitálové zázemí a nemají tak velké rezervy, by měly hodně přidat, aby nebyly překvapeny."

Marika Táborská, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme