V Bruselu se bude řešit koordinace ekonomik v eurozóně

Na dnešní schůzce ministrů financí zemí platících eurem se čeká odpor části zemí proti větší koordinaci jejich ekonomik. Takzvaný Pakt pro větší konkurenceschopnost společně představily Německo a Francie před týdnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S mikrofonem na točenou v Bruselu

S mikrofonem na točenou v Bruselu | Foto: Ivana Veselková, Zuzana Rejchová | Zdroj: Český rozhlas

Některé jejich návrhy vyvolaly mezi premiéry členských zemí řadu výhrad. Šéfové státních pokladen zemí eurozóny budou na schůzce v Bruselu francouzskoněmecký plán podrobně rozebírat.

Návrhy na harmonizaci základů pro výpočet korporátních daní nebo věku odchodu do důchodu vyvolaly v několika státech odpor. Daně jsou velmi citlivá otázka například pro Itálii nebo Irsko.

Výhrady k Paktu pro konkurenceschopnost mají také Belgie, Lucembursko, Rakousko nebo Španělsko. Belgičanům vadí německá myšlenka zrušit pravidelnou valorizaci platů v závislosti na inflaci. To se nelíbí ani lucemburskému premiérovi a ministru financí v jedné osobě Jeanu-Claudeu Junckerovi.

Německo s Francií chtějí o svých návrzích diskutovat. Ministři financí by mohli předjednat obsah Paktu před schůzkou premiérů eurozóny naplánovanou na 11. března.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme