V Bruselu se jedná o liberalizaci služeb

V Bruselu se jedná o kontroverzní směrnici o službách - ministři průmyslu a obchodu členských zemí probírají text schválený Evropským parlamentem. Liberalizace služeb má umožnit, aby podniky i živnostníci mohli podnikat ve všech členských zemích s minimálním omezením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojjazyčný Brusel

Dvojjazyčný Brusel | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Česká republika je ve skupině deseti zemí, které se snaží do konečné verze směrnice o službách dostat pojistky, aby některé státy nemohly chránit svůj trh se službami víc, než jim směrnice umožní.

"Pro nás je klíčové dosáhnout screeningu, to znamená procesu, který by kontroloval překážky pro poskytování služeb trhu Evropské unie, zdá se nám to jako důležitá část. Ale stále je předmětem debaty, protože pro některé země je tento článek nepřijatelný," vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Boj hlavně nových členských zemí za uvolnění služeb zatím příliš úspěšný nebyl. Z původního návrhu směrnice především vypadl takzvaný princip země původu. Podle něj by se poskytovatelé služeb řídili právem země, ve které mají sídlo.

To vadilo zejména levici a odborářům ve starších členských zemích. Viděli v tom ohrožení relativně velkorysých sociálních a mzdových výdobytků. Konkurence ze střední a východní Evropy by totiž mohla podle jejich názoru platit svým zaměstnancům výrazně nižší mzdy, dávat jim například kratší dovolenou a podobně. Evropský parlament proto schválil v prvním čtení značně okleštěnou verzi směrnice, a o ní se nyní bojuje.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme