V Bruselu se opět jedná o dani z přidané hodnoty na nové byty

Ministři financí Evropské unie budou jednat mimo jiné o české výjimce na nižší sazbu DPH u nových bytů, která vyprší na konci roku. Ceny bytů po Novém roce v Česku vzrostou, ale dnešní bruselské rozhodnutí na to podle všeho bude mít zcela okrajový vliv. Česko má totiž velmi širokou definici sociálního bydlení a na to se vztahuje nižší sazba DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové byty

nové byty | Foto: Marián Vojtek

Evropské komisi nevadí česká definice sociálního bydlení. A pokud jí vadí, nepodnikla zatím žádné konkrétní kroky, aby na české vládě žádala její změnu.

Skutečnost, že se v České republice označují za sociální všechny byty do 120 metrů čtverečních a rodinné domky do 350 metrů, je podle českých diplomatů nenapadnutelná. Takovou výměru má přitom podle odborníků 90 procent všech nových bytů postavených v České republice.

Nyní se u bydlení, které se vejde do těchto parametrů, sice DPH zvedne z 5 na 9 procent. To bude ovšem z rozhodnutí české vlády a kvůli reformě veřejných financí. Ne kvůli Bruselu nebo tlaku ostatních států Evropské unie.

U nových bytů nad 120 a domků nad 350 metrů čtverečných stoupne DPH na 19 procent, podle informací Českého rozhlasu opět z iniciativy české vlády, bez ohledu na to, jestli Česko výjimku od Unie dostane nebo ne.

Už nyní se v českém tisku objevují informace, že se dá takové zdanění obejít, pokud například developer prodá jednomu zákazníkovi dva menší byty postavené příhodně vedle sebe. Za oba zaplatí nový majitel sníženou "sociální" sazbu, potom zbourá jednu příčku a bydlí ve větším bytě.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme