V Bruselu se rozhodne o zmrazení peněz z unijních fondů Maďarsku

Maďarsku hrozí zmrazení stamilionů eur z fondu soudržnosti. O uvalení této sankce za nesnižování nadměrného rozpočtového schodku budou v Bruselu rozhodovat ministři financí sedmadvacítky. Pokud Unie o sankci rozhodne, bude to vůbec poprvé, kdy členský stát za nedbalé snižování rozpočtového deficitu stihne trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova maďarského parlamentu v Budapešti

Budova maďarského parlamentu v Budapešti | Zdroj: Reuters

Povolenou tříprocentní hranici schodku rozpočtu překračuje většina zemí Unie. Jen u Maďarska ale Evropská komise konstatovala, že se o snížení deficitu opravdu dlouhodobě nesnaží.

K tomu, aby se loni dostalo na požadovaná 3 procenta HDP, převedla vláda premiéra Viktora Orbána peníze v soukromých penzijních fondech pod kontrolu státu. Za takové vylepšování rozpočtu může Maďarsko od příštího roku přijít o 495 milionů eur z fondu soudržnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarský pohled na spor s Evropskou unií připojil tamní spolupracovník Gregor Martin Papucsek

Viktor Orbán označuje postoj Bruselu k Budapešti za vysoce nespravedlivý.

„Je to špatné chápání řízení Unie, když podporuje zlé a dobré trestá. S takovým byrokratickým způsobem myšlení se nedá řídit nejen evropské hospodářství, ale ani venkovské vetešnictví,“ řekl maďarský premiér před několika dny.

O sankci musejí rozhodnout členské státy hlasováním kvalifikovanou většinou. Stejným způsobem mohou peníze zas i odblokovat, pokud Budapešť chybu napraví.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka budou ekonomičtí ministři k Maďarsku přistupovat přísně. „Maďarsko v současné době není schopno efektivně prodávat své dluhopisy na trhu. Vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem a bude to určitě ještě velice složité. Tohle je bezesporu součástí tlaku na Maďarsko," domnívá se Mertlík.

Peníze z takzvaných kohezních fondů jsou určené na rozvoj infrastruktury, například výstavbu kanalizační sítě nebo čističek. Pokud Evropská unie peníze opravdu zastaví, dotklo by se to zejména maďarského venkova.

Pavel Novák, Gregor Martin Papucsek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme