V Budapešti začíná summit o budoucnosti plynovodu Nabucco

Evropská unie chce být nezávislá na ruském plynu. Pomoci ji k tomu má projekt Nabucco, o kterém se dnes bude mluvit v Budapešti. Budoucnost plánovaného plynovod, který by měl dodávat do Evropy plyn ze Střední Asie a to nezávisle na Rusku a Ukrajině je ale stále nejistá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Získat politickou i ekonomickou podporu sedmadvacítky a vyslat jasný signál dodavatelským zemím ze střední Asie - to je podle českého premiéra Mirka Topolánka hlavní smysl summitu. " Pokud já cítím tu integrační potřebu, pak je to právě v energetice. Pokud nedosáhne Evropa dohody v energetice, pak jsou pro mne politiky typu zemědělské naprosto bezcenné" řekl český premiér.

Podpora klíčových hráčů Evropské unie, jako Německa, Francie nebo Itálie, je ale spíše formální. Naopak nedávná krize v dodávkách ruského plynu zařadila mezi příznivce projektu například Maďarsko. Nabucco má ale i řadu odpůrců. Podle nich by se závislost na Rusku změnila v závislost na Íránu a dalších středoasijských zemí.

Do Nabucca by měly plyn dodávat země střední Asie, hlavně Ázerbájdžán, ale i další státy u Kaspického moře. Jeho trasa má vést přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Podle předběžných údajů má ročně dopravit k evropským odběratelům 30 miliard krychlových metrů plynu. Plánované náklady se pohybují kolem osmi miliard eur.

Igor Maňour, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme