V Bulharsku se před volbami vyostřují nepřátelské nálady vůči zahraničním investorům

V předvolební kampani v Bulharsku sází všechny politické strany na nepřátelský tón vůči monopolům. Zahraniční distributoři elektřiny se obávají sankcí. Včera dostala česká společnost Energo-Pro pokutu v přepočtu 22 milionů korun od antimonopolního úřadu, proti ČEZu zase vede bulharský regulátor řízení o odnětí licence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharsko: Protesty proti korupci a chudobě v Sofii

Bulharsko: Protesty proti korupci a chudobě v Sofii | Zdroj: Reuters

Nálady v zemi nejsou zahraničním investorům v poslední době nakloněny a před nedělními volbami se dále vyostřují.

Investiční klima v Bulharsku kleslo na poměrně nízkou úroveň. Cítí to i sami investoři, což vzbudilo jistou vlnu solidarity.

„Oni vědí, že musí držet při sobě a zachovat si v tom poměrně nepřátelském prostředí svůj byznys, udržet nějakým způsobem svá investorská práva na rozumné úrovni, protože především ti, kteří obchodují přímo se státem, se mohou dostávat i do poměrně složitých soudních sporů,“ vysvětluje zvláštní zpravodaj v Sofii Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj v Sofii Martin Ježek sleduje napjatou předvolební situaci

Elektrodistributoři, kteří jsou vystaveni neustálým správním řízením a sankcím, nicméně doufají, že volby nakonec přinesou uklidnění.

„V současné době byly prověrky ukončeny, dodáváme některé doplňující informace. V případě regulačního úřadu nás čeká čtyři nebo pět dalších kontrolních akcí. Jsem přesvědčen, že obstojíme a že licenci, kterou tady máme pro provoz, uhájíme,“ uvedl ředitel ČEZu v Bulharsku Petr Dokládal.

Funkcionáři ČEZu se shodují, že prvotní pobouření Bulharů nad vysokými účty za elektřinu dávno přerostlo v obecnou nespokojenost s nízkou životní úrovní, vysokými rodinnými výdaji a sociálními problémy.

S tím, jak se v dnes končící předvolební kampani snižuje náskok mezi dvěma nejsilnějšími stranami, objevila se navíc i nová témata, například vymezování se vůči sousední Makedonii nebo otevření impozantního mostu přes Dunaj, který spojuje bulharský a rumunský břeh.

Kristina Winklerová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme