V Bulharsku se zhoršuje plynová krize

V Bulharsku postupně zesilují projevy energetické krize. V některých městech jako je Varna na pobřeží Černého moře musely školy přerušit vyučování a vyhlásit topné prázdniny. Problémy jsou i v hlavním městě Sofii, kde stovky lidí protestovaly proti nečinnosti vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrace v bulharském hlavním městě Sofii

Protivládní demonstrace v bulharském hlavním městě Sofii | Foto: Jaromír Janev

V některých čtvrtích metropole jako ve čtvrti Nadežda (Naděje) jsou radiátory chladné. Problémy mají především rodiny s malými dětmi. "Už dva týdny není dost zemního plynu a jeho zásobování vlastně není. Pokud ale vím, vláda dělá vše, aby zlepšila současnou situaci," uvedla pro Český rozhlas paní Evelina.

Mnoho lidí si to ale nemyslí a po protivládních demonstracích ve dvou předešlých dnech se jich dnes před bulharským parlamentem sešlo několik stovek. Protestující chtějí dosáhnout odchodu současné vlády a rezignaci poslanců.

Počet účastníků demonstrace ale ukázal, že většina obyvatel Sofie nemá stejný názor. Protest se děje bez násilí, k parlamentu nastoupilo přibližně stejné množství policistů, jako je demonstrantů.

Přečtěte si také:
V Bulharsku protestovaly stovky lidí proti chudobě
Nedostatkem plynu nejvíc trpí východ Evropy

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme